4-те инструмента за добър имидж във Facebook

4-те инструмента за по-добър имидж във Facebook

Един ключов, но често подценяван елемент в маркетинга и продажбите е да подтикнем външни хора да споделят нещо свързано с нашия продукт/услуга/място. Количественото и качествено натрупване на мнения ще ни позволят по-лесно да привлечеш следващите си клиенти. Ако се озовем на някое непознато място и искаме да хапнем качествена храна, първият ни ориентир е кое заведение е пълно. Не сте ли се нареждали на опашка, за да разберете за какво чакат хората? Последният път така открих най-прекрасните катми в Трявна. Разбира се, в уеб не може да се получи феномена на опашката, но пък има други фактори, които могат да ни доведат повече клиенти.

Мненията във Facebook имат много по-голяма тежест, защото всеки е представен със снимка, име и личен профил, така че не е безличното име Мария Петрова, която може да бъде всеки или да е написано от всеки.

1. Check In – силен интерес към локацията

22965 човека бяха тук – очевидно е доста посещавано заведение. Ако искам да отида, когато другите обикновено го посещават, за да се социализирам, трябва да избера петък и събота в късните часове. Изглежда това заведение е добър избор за мен 😉 Освен, че се вижда големият брой Facebook потребители, мога да видя кои точно мои приятели са били на това място.

Facebook Check in

Ако никой не се checkin-ва в One more bar, очевидно няма да знам всичко това. Но това не се случва от само себе си. Когато заведението е вече популярно и всеки иска да демонстрира, че е „в час“, е лесно. Много хора биха се checkin-нали. Но ако си съвсем ново заведение и никой не те познава се налага да направиш малко повече усилие.

Можете да подканвате на място (докато са в хотела/заведението), посетителите ви да се checkin-ват. Да предложите малък комплимент или забавна закачка за всеки, който го направи. Помолете и редовните си клиенти и приятели да се check-нат и да ви вдигнат акциите.

Checkin-ът помага и за по-силно органично разпространяване във Facebook, тъй като, когато някой използва тази функционалност, неговият пост достига до повечето му приятели и съдържа директен линк към Facebook страницата на локацията. Преди година така си харесах хотел в Сандански. Мои приятели се бяха checkin-нали в един хотел на едно басейнче с децата още ранна пролет и аз си казах, че това е точно като за моето семейство. Две седмици по-късно си прекарахме отлично точно в този хотел 😉

Какво е необходимо да имате, за да може обикновен потребител да използва checkin функционалността. При създаването на страницата да има коректно въведен адрес на обекта, за да може да излиза като „публично място“ когато потребителите изберат опцията Check In.

2. Рейтинг & Ревю – най-силната оценка на мястото/услугата

Естествено, че оценката на другите може силно да ни повлияе. И ако при Check In може да видим само кои са нашите приятели, то когато става дума за рейтинг и отзиви може да прочетем мнението на всеки един. Ревютата са най-силният маркетингов инструмент, защото те показват в детайли информацията (зависи човекът, който ги оставя, колко е пунктуален ).

Ratings      Ревюта на заведение във Facebook страницата им

Facebook предоставя възможност да избереш ревютата по рейтингите, които са оставили, независимо дали са ти приятели или не.

От информацията за Made in Home първо се забелязва големият брой ревюта – 779 ревюта и съотношението положителните ревюта (17 пъти повече) спрямо негативните.

Тук идва въпросът на всеки, който се притеснява много от негативните ревюта. Може да са само 32 на фона на 553, но те ще се прочетат. Да, напълно вярно. Аз самата точно така правя, чета положителните, за да видя какво харесват хората и после чета винаги негативните, защото искам да видя от какво са се оплакали и да преценя дали това е релевантно за мен. Ако няма нито едно негативно ревю, няма ли да бъде доста по-съмнително и по-тревожно. Едва ли едно заведение може да отговори на вкуса на всеки един потребител. Няма как едно и също нещо да се хареса масово от всички. Няма нищо страшно в негативните коментари. Мен лично ме успокояват, че всичко е правдоподобно и в повечето случаи епизодичните негативни коментари не са проблем за мен да избера дадено заведение, магазин, хотел и т.н.

3. Коментари под постове

Има ситуации, в които не може да се възползваме от предимствата на рейтинга и ревютата. Това са случаите, когато използвате темплейт за услуга или нямате физическа локация (като онлайн магазин). Това не трябва да ви спира, а напротив – да ви стимулира да използвате коментари под съществуващи постове, съобщения, които са ви изпратилите с обратна връзка. Колкото повече такива коментари публикувате на вашата страница като скрийншотове, толкова повече стимулирате потребителите да продължават да дават обратна връзка.

Пост на скрийншот на кометар под пост

4. Постове на посетители

За да получавате постове от посетители е важно да сте активирали тази опция в настройките. Често тези постове не са много видими, тъй като се намират в дясната колона на страницата и рядко някой достига до тях. За това отново може да използвате подхода на скрийншотове и да благодарите на хората, които са си направили труда да оставят своето мнение като отделни Facebook постове на вашата страница.

Тези основни инструмента могат да ориентират потребителите, които не ви познават и нямат впечатления. В идеалния вариант, при Facebook страницата на фирма, която за пръв път чувам, секторът ми е тотално непознат и видя положително ревю от мой приятел или че е посещавал съответното място – ресторант/магазин/курс/хотел, то със сигурност мнението ми веднага ще се формира на тази база и фирмата ще ми стане по-симпатична и близка.

Разбира се, всеизвестен факт е, че хората, когато са доволни рядко го споделят. За разлика от това, когато са имали негативен опит, са склонни да го разкажат на поне още 50 човека, а в социалните мрежи може да стане още по-мащабно (до 500 и нагоре). За това трябва активно да търсим обратната връзка от клиенти, които видимо са били доволни и за които сме сигурни, че ще ни напишат добра препоръка.

Да ги стимулираме и подканваме на място или докато общуваме с тях директно да ги помолим да бъдат проактивни и дадат оценка или да покажат, че са били при нас. Колкото повече хора пишат, толкова повече нови потребители се стимулират да споделят опита си и колелото се завърта. Това е изключително за нови бизнеси или иновативни услуги, които още не са популярни. Клиентът в повечето случаи подхожда с голяма доза съмнение към непознатата фирма/услуга и ако е доволен от качеството, то той е много по-склонен да сподели своя опит, знаейки, че именно липсата на публична информация е направило решението му много по-трудно.