GIF форматите във Facebook – новото предизвикателство за твоята бизнес страница

Готови ли сте за gif форматите във Facebook

Може би вече си забелязал, че в News Feed-а ти все по-често се показват анимирани изображения, а в платформата Messenger се е появил бутон за GIF файлове. Това е така, защото преди малко повече от два месеца Facebook най-накрая официално даде зелена светлина на GIF форматите – в началото само за лични профили, но на 20 август компанията позволи на два бранда за първи път да публикуват GIF изображения на техните бизнес страници. Пионерите бяха американската верига за бързо хранене Wendy’s и бразилската марка Kuat, която е под шапката на Coca-Cola. Интересен избор, но по-важното е, че сега е въпрос на време Facebook да разреши използването на анимирани визии и за останалите бизнеси.

Gif format for Facebook marketing

GIF изображенията могат да бъдат идеален инструмент, с който да рекламираш марката си или да обогатиш съдържанието на твоята страница. Разбира се, за да извлечеш максимална полза от тях, трябва да познаваш добре как работят, какви са предимствата и недостатъците им. Затова, нека поговорим какво стои зад популярните GIF-ове и как да ги използваме оптимално за нашите бизнес цели във Facebook.

Първо, какво е GIF? Съкращението идва от Graphics Interchange Format и означава графичен файлов формат за изображения с максимум до 256 цвята. Той позволява и няколко визии да се запишат заедно в един анимиран файл без звук. За справка – автоматично плейващите се, понякога безумни, кратки анимации в Imgur и Giphy.

Използването на GIF формати неминуемо ще донесе редица ползи за бизнес страниците във Facebook. Ето и по-важните от тях.

По-интересно съдържание.

Природата на GIF-овете ще внесе разнообразие в съдържанието, като обогати текста и статичните изображения. Движещата се анимация привлича повече окото, което значи, че твоята GIF реклама ще бъде забелязана. Разбира се, ако потребителят кликне върху нея, за да я отвори. От Facebook умело са избягали от опасността News Feed-ът да се превърне в място с непрекъснато изскачащи и автоматично плейващи се GIF-ове. За целта анимираните изображения излизат на стената като статични картинки, които се отварят едва когато потребителят кликне върху тях.

Популярен формат.

GIF-овете не са нещо ново в света на дигиталните медии. Всъщност, те са известни още от далечната 1987 г. и успешно са интегрирани в други социални мрежи и платформи като Google+, Twitter, Giphy, Imgur и Tumblr. Освен това, тези формати се поддържат от почти всички браузъри, което е важно предимство.

Удобно решение.

Твоите кратки анимирани клипчета ще работят добре и ще се отварят дори ако потребителят няма инсталиран flash. Това е резултат от специалната технология за компресиране на данни, която GIF-овете използват. Тя намалява размера на файла без да влошава качеството на картината.

Все пак, GIF форматите имат и някои слаби страни, за които е добре да бъдеш подготвен.

Ограничени възможности.

GIF-овете нямат звук, с по-ниска резолюция са и, както казахме по-горе, поддържат ограничена цветова гама. В този смисъл, ако искаш да съхраниш снимка, където има повече цветове и плавно преливане между тях, по-добре е да използваш формати като JPEG или PNG.

Неудобно за малки екрани.

Въпреки че настолните компютри все още водят класацията за най-популярно устройство за връзка с интернет, мобилните телефони им дишат във врата, защото 80% от хората в световен мащаб разполагат със смартфон. Това означава, че когато правиш GIF-ове, трябва да помислиш дали изображението ще се вижда добре на малките екрани на някои телефони.

Не можем да разчитаме само на тях.

GIF форматът е атрактивен и може дори да има вайръл ефект, но ще е грешка, ако прекалиш с употребата му. Наистина, едно GIF изображение може да спести време и да замести доста изречения, но това не значи, че трябва да се отказваш от текстовото съдържание или от статичните визии. Най-добре е, ако съобразяваш типа публикации с целите, които искаш да постигнеш, и подготвяш седмичен план, като се увериш, че предоставяш разнообразни постове. Иначе феновете ти могат да се отегчат и само с един клик да си тръгнат от твоята страница.

Със сигурност появата на GIF-овете ще освежи Facebook пространството и ще предостави нови възможности на бизнеса да комуникира със своите клиенти.

Gif - the new Facebook format

Марк Зукерберг дълго отказваше да допусне този тип формати под претекст, че ще нарушат атмосферата на социалната мрежа, но в крайна сметка отстъпи под общата тенденцияи натиска на своите конкуренти Twitter и Google+. Twitter поддържа този тип формати отдавна, като от миналата година потребителите му могат да качват GIF-ове директно, без да минават през платформата на Giphy, a от това лято клипчетата се плейват автоматично. Социалната мрежа на Google e oще по-напред в употребата на GIF-ове и през 2013 г. дори разреши на потребителите си да използват анимираните формати за профилни снимки. Сега остава да видим как Facebook ще настигне конкурентите си и дали ще предложи нещо ново по отношение на GIF форматите.