Повече от приятелите ни в новия Facebook News Feed

Facebook News Feed Changes by Socialladybug

Отскоро във Facebook всеки ще вижда повече информация за своите приятели. Това е част от промените, които въвежда социалната мрежа с поредните нововъведения в алгоритъма за News Feed.

Последната сериозна промяна беше в края на миналата година, когато Facebook обявиха, че искат да работят за все по-качествено съдържание за своите потребители. Тогава се намали драстично значението на Меме постовете и се вдигнa рейтинга на новинарските страници. Също така се даде сериозен акцент на историите, които генерират твоите приятели като харесват, коментират или споделят съдържание в мрежата.

След проучване сред потребителите, обаче става ясно, че хората не се вълнуват толкова много от конкретните активности на приятелите им във Facebook, а по-скоро искат да получават новини за тях самите (т.е. статусите им). Това е повече от естествено. Да не говорим, че сред приятелите си имаме добри души, които много лековерно харесват, споделят всевъзможни неща и така те се озовават и в твоя News Feed. Аз знам за не един и двама, които предприеха крути мерки спрямо свои приятели, именно заради тази схема.

И както се разбра от по-горе, Feed-ът ти е така добре запълнен с глупости, че не остава много място за постовете от твоите  приятели и се случва да изпуснеш важно събитие от живота им. Да не говорим, че ако скоро не си имал вземане-даване с някой твой френд през Facebook, то има реални шансове абсолютно нищо да не получаваш в News Feed-a и да пропуснеш заминаване в чужбина, сватба, бебе.  Ей такива битовизми 🙂

Тази сериозна несправедливост е поправена и с новия алгоритъм Facebook ще показва постове от приятели с висок приоритет, както и директни постове на страници, с които взаимодействаш и същевременно активностите от приятели ще бъдат с много нисък приоритет.

Новостите със сигурност ще са в полза за крайния потребител, но как ще се отразят на страниците е още трудно да се прогнозира. Директното показване на постове от страници повишава значението на Engagement показателя. Така че, качествените страници, които се стремят именно към това, би трябвало дори да са в много по-изгодна ситуация и да повишат своя organic reach.

Със сигурност много страници преди се радваха на viral ефектът, който постигаха с това бясно разпространение на активности на приятели. От тази гледна точка със сигурност ще има сериозен спад в organic reach за тях.

Същевременно, последната промяна гласи, че няма да има толкова сериозни рестрикции към отделния източник и може да получаваш няколко поста от едно място в рамките на един ден. Това се било правело с оглед на тези (чудя се изобщо дали ги има :)), които не получавали достатъчно инфо във News Feed-a и нямали какво да четат. Стигали до самия му край. Сега Facebook са се погрижили за тях да не стават такива недоразумения и ще могат спокойно да убиват повече време във Facebook.

С тази промяна най-вероятно ще има повече органик рийч на бизнес страниците, които се радват на аудитория с висока ангажираност. 😉

Едно е ясно, че това няма да е последната промяна във Facebook алгоритъма и че ще правят проучвания и ще донагласят механизма си непрекъснато. За бизнес страниците не е много добра новина, но все пак трябва да се адмирира желанието на Facebook да се фокусира върху потребителите си. Защото, ако те не са във Facebook, няма да има на кого да рекламираме. Така че ни остава да бъдем все по-гъвкави и да имаме устойчива стратегия за развитие, така че поредната промяна в News Feed алгоритъма да не може да ни събори бизнеса.