Съдържанието като маркетинг инструмент

Content marketing

Всички знаем колко е важен външният вид. Да имаш стилен, добре организиран и впечатляващ сайт, който да те представя добре в дигиталното пространство, е необходимост, която никой не подлага на съмнение. Мислим за големи слайдери, галерии със снимки, всякакви красоти, уиджети, икони за споделяне в социалните мрежи и какво ли още не, но когато дойде време за текстовото съдържание на сайта и поддържането на блог, решаваме, че няма нужда да се инвестират усилия и средства в тази насока. Продуктовите описания обикновено се пишат с копиране на един и същ шаблон, а блогът се състои от една-две статии от времето, когато сме преливали от ентусиазъм.

Готиният сайт с недотам изпипано съдържание обаче е като недобре написана книга с прекрасна корица, която хваща окото. Посягаш към нея, но като се зачетеш, се чувстваш излъган в очакванията си. Същото важи, при това в пълна сила, и за твоя уебсайт и/или блог.Информацията, която качваш там, е наистина много важна. Чрез нея ти се отличаваш от останалите и успяваш да привлечеш интереса на потребителите към продуктите или услугите, които предлагаш. Съдържанието е като обобщен образ на онова, което всъщност си, или на онова, което вярваш, че си.

Накратко: „Покажи ми уебсайта/блога си, за да ти кажа какъв си.

Съдържанието – това си ти

Това, което публикуваш като съдържание, разкрива в какво вярваш и кои са основните принципи, които те ръководят в работата ти, каква е мисията на компанията/организацията ти и какво желаеш да постигнеш. Един изпипан откъм съдържание уебсайт говори за професионалисти, които държат на качеството, които ценят мнението на клиентите си и уважават техните желания и предпочитания.

[Tweet „Съдържанието – това си ти“]

Ти и твоята целева група

Дефинирай комуникацията спрямо таргет групатаОт изключително значение е текстовото съдържание да взема предвид каква е целевата група, чийто интерес се стреми да привлече. За тийнейджъри, обичащи маркови дрехи, ли става дума или за дами, предпочитащи качествена, скъпа козметика? А може би за хора, които желаят да пазаруват изгодно? Отговорите на тези въпроси ще те насочат към стила на поднасяне на информацията, на който да заложиш при представянето на продуктите си – дали да е по-свободен или по-формален, по-шеговит или по-сериозен. Ти решаваш как „да звучиш” и не забравяй да се придържаш към това си решение. Бъди последователен в стила си на писане – така създаваш своя образ пред клиентите и изграждаш определен начин на общуване с тях.

[Tweet „Бъди последователен в стила на писане – изгради образ“]

Цената и предназначението на продуктите/услугите, които предлагаш, също са от значение. Обикновено продукти, които са по-скъпи и по-специфични, изискват по-подробно описание, което да предостави повече информация на клиентите, за разлика от по-популярните и масови стоки.

Независимо от типа бизнес, към който си се насочил обаче, има едно простичко правило, което ще ти улесни живота многократно – колкото по-открито и прозрачно предоставяш информация, толкова повече доверие ще вдъхваш на потребителите.

Обърни внимание на граматиката и правописа

Не на последно място, искам да поговорим и за най-добрите приятели на текстовото съдържание на твоя уебсайт и/или блог. Освен добре подбраните стилистични и лексикални средства, това са граматичните правила, правописът и пунктуацията. Е, случва се да пропуснем някоя запетайка или да поставим тире не където трябва. Но бъркането на непълния и пълен член, използването на диалект или фрапиращите правописни грешки може да отблъснат потребителя, който заради начина ти на представяне да се усъмни в качествата ти на професионалист. Това е последното нещо, което искаш, нали?

Накратко и вместо заключение

Колкото по-добре изпипано е съдържанието, което публикуваш, толкова шансът ти да привлечеш и задържиш вниманието на целевата аудитория е по-голям. А веднъж спечелиш ли вниманието, което търсиш, много по-лесно ще постигнеш набелязаните цели.