Как да разрастнеш LinkedIn мрежата си – вдъхновяващ пример!

LinkedIn е най-голямата професионална социална мрежа, в която би искал сериозно да развиваш кръговете си от познанства. Има редица агресивни стратегии за разрастване, при които не се интересуваш конкретно от хората, които добавяш, а се стремиш просто да се разрастваш максимално бързо. Колкото по-голяма е мрежата ти, толкова повече се увеличава шанса, постовете ти да достигат до голяма аудитория. До тук всичко звучи добре, но какво от това, че ще достигаш до много хора, ако те не се интересуват от това, което правиш, и изобщо нямат допирни точки с твоите интереси в бизнес и личен аспект.

Аз лично търся баланс между това да добавям хора с опит, в интересни за мен области и да не отказвам покани, които получавам, освен ако нямат абсолютно нищо общо с маркетинг дейността ми.

Но явно в мрежата има хора с различно светоусещане като Николина Георгиева, schivach – TPK parvi mai, от която получих покана от LinkedIn. Тя наистина е вдъхновяващ пример как можеш да създадеш голяма мрежа напук на всичко 😉

LinkedIn покана

Професията и снимката събудиха моето любопитство. Не можех с лека ръка да подмина този профил. LinkedIn е рестриктивна система, която позволя да се изпращат покани чрез свързани лица, ако се познавате… или ако си платиш. В случая не ми се вярва, че Николина си плаща за premium account 🙂

LinkedIn Profile

Забележително: schivach-TPK parvi mai, който се интересува от Capital Markets. Снимката също е на висота, не може да се отрече, че я показва в най-добрата й светлина.

Представянето е кратко, но за сметка на това е изключително съдържателно и точно по темата. Лесно ще преглътна шльокавицата, но grat ми идва в повечко. Направо се учудвам, че е уцелила как се пише Бургас, дето се вика „с“ ли е „з“ ли е 50-50 . Поне е ясно, че много харесва града и се гордее, че живее в него, с главни букви го е написала. Брей и CapsLock може да използва, то си е направо компютърна грамотност.

Преминавам към автобиографията – gotvach shivach в Bulgari (сигурна съм, че компания като Bulgari със своите луксозни и изискани продукти силно се е нуждаела от този свой кадър). И не разбрах готвач ли е или шивач или и двете едновременно.

До тук всичко изброено в този LinkedIn профил не е толкова съществено. Всеки има правото да се излага обществено, при това колкото сърце и душа има. Но това, че има 500+ връзки направо ме разби. Това постижение на Николина Георгиева е плод на силно целеполагане и завидна упоритост.

Ясно е, че голяма част от тези 500+ хорица са били чужденци, които бъкел български не знаят, но няма как да мине само с тях. Показва се, че цъкачите не са един и двама 🙂 Какво пък толкова, добавили женицата в LinkedIn. Коварното е, че всяка нова връзка в LinkedIn получава достъп до твоята лична професионална мрежа и LinkedIn услужливо изпраща част от тях на имейл. Запознай се с връзките на маркетолога XXX, Nikolina Georgieva, schivach – TPK parvi mai. Забавничко се получава 🙂

Но купонът наистина тепърва започва, защото дамата е събрала и не малко Endorsements. Така 34 човека я оценяват като Financial Analysis и 21 като Marketing Strategy. Естествено прегледах профилите на тези услужливи хора и се оказа, че не са българи, а така ми се искаше да има някой нашенец и да го посоча с пръст.

LinkedIn Endorsements

Възможността за ednorsements като замисъл е наистина много готина, но понякога става доста досадно. Никога не съм разбирала хората, които те препоръчват за дадени качества, без дори да те познават. Ясно е, че LinkedIn постоянно ти предлага да оцениш и препоръчаш дадени умения на хората от твоите бизнес кръгове, в допълнение се надяваш да ти върнат услугата и се почва един endorsement, то е чудо.

Образование и Езици

Наистина, дамата е корифей, как е успяла да въведе и в образованието й University of Nebraska-Lincoln. Виждам, че знае езици, в частност английскиЙ.

Интересува се от хора като Бил Гейтс (май само него разпознах). Извинявам се, не съм толкова навътре с капиталовите пазари и не ги поназнайвам. Аз съм прост маркетолог 🙂

Influencers LinkedIn

Членува в редица групи от финансовия свят, както и следи редица компании.

Групи

Компании

Както може да се досетиш Nikolina Georgieva е достигнала до мен, защото имаме общи интереси и умения от света на маркетинга. Вижда се, че е сериозен специалист, то финанси, то маркетинг.

In common with

Ето показах ти в цялата му бляскавост този силно вдъхновяващ пример за разрастване в LinkedIn. Не ми се оправдавай, че твоя профил не е толкова развит, че нямаш подходяща снимка (трябваше ли да слагам и такова нещо), нужните endorsements и големия брой професионални контакти.

От тази история ми стана първо смешно, а после доста тъжно …

Направо, толкова нереалистично, че чак ми се прокрадна теория на конспирацията, дали пък някой не се шегува и иска да провери до къде може да стигне един такъв абсурд.