Новите Facebook продуктови реклами

Наскоро Facebook пуснаха нова опция за рекламодателите, в която може да се рекламират 3 продукта едновременно с една реклама. Всеки от продуктите се представя с отделна снимка и линк към конкретния продукт. Това е идеален вариант, ако имаш по-голямо портфолио от аналогични продукти, които искаш да покажеш на потенциалните клиенти или имаш няколко промоционални оферти. Мечтата на шефа да покажеш колкото се може повече в една реклама 😉

Правя важно уточнение, че към момента този тип реклами са достъпни само през Power Editor, така че трябва да си малко pro, за да можеш да я стартираш и то само с ad objects „Clicks to website“ или „Conversions“.

При стандартните реклами можеше също да се представят повече от един продукт в самата рекламна визия (въпрос на решение на рекламодателя), но можеш да сложиш само един линк и в този случай трябва да имаш целева страница, в която да представяш всички посочени продукти. С новия тип реклами това вече не е необходимост. За онлайн магазини това е изключителна възможност да използват Facebook рекламния канал по-ефективно.

Друг плюс е, че този тип реклами са новост и на хората им прави впечатление, че е нещо различно. Не е една снимка, а няколко по-малки. Така, че фирмите, които се възползват максимално рано ще постигат по-добри резултати.

[Tweet „Facebook Multi-Product Ads ти помагат да рекламираш по-ефективно“]

Vivid Home и Furniture Videnov са сред първите фирми в БГ, които стартираха новите рекламни формати във Facebook. Видимо от резултатите на тези постове, продуктовите реклами се радват на успех.

Продуктови реклами във Facebook

Както се вижда от рекламните визии на двете фирми може да се използва рекламна визия с промо елементи или продуктови снимки в зависимост от продуктите, които рекламираш. Важното е, че рекламният формат е наистина онлайн магазин ориентиран.

Facebook продуктови реклами

Въпреки, че се дава възможност да се презентират 3 продукта в една реклама, де факто се виждат два продукта с опция да се види и третия при интерес от страна на потребителите. Има една малка стрелкичка, която позволява завъртането на третата реклама. Процентът на тези, които ще кликнат на въпросната стрелка е минимален, така че се залага основно на две рекламни визии. Ограничението идва от чисто физически малката ширина на самия News Feed. При мобилните устройства се вижда само една от рекламите и вече може със слайдер да се местят. Тук има значително по-голям шанс, някой да ги разгледа. Мисля, че това е била основната концепция, когато са го мислили. Все пак има и друга основна далавера от това да са три рекламите, но за това ще стане въпрос малко по-късно.

При създаването на рекламата може да се използва „Общо Описание“ за цялата визия (като при стандартния вариант на реклама), в което може на дълго и на широко да си опишеш продуктите и вече за всеки отделен продукт може да се въведе „Заглавие“ и „Кратко описание„.  Забавното е, че може да използваш повече символи в заглавието (47 символа), отколкото в краткото описания (27 символа) 🙂 Всеки един от тези текстове е линк, така че рекламата е направо бъкана с линкове и все на някой ще кликнат.

Многопродуктови реклами Facebook

В настройването на рекламата има два малки, но съществени детайли. Единият е, че можеш да качиш до 5 рекламни визии през Power Ediror и през API до 10 бр. Така че може да се заложат много повече продукти и вече да се ротират като се виждат само 2,5 (че третата реклама почти не се брои). Добавянето става от плюсчето, което е до трите снимки на меню „Images and Links“

Другият съществен момент е дребната малка опция „Automatically select and order images and links“, която не е маркирана по default. Ако остане така, рекламата винаги ще се показва с поредността на отделните реклами, както си ги въвел. Ако е маркирана опцията, Facebook ще ги преподрежда в зависимост от нивото на ангажираност на потребителите, което се постига. Така ще може да се покаже именно продуктовата реклама, която вълнува потенциалния клиент. Facebook динамично ще оптимизира рекламата и винаги ще поднася тази визия и линк, които са постигнали най-добри резултати.

В заключение мога да кажа само, че този тип реклама трябва да се тества и да се види какви резултати постига. Само така ще разбереш дали е подходящ инструмент за твоя бизнес.