Защо да инвестирам маркетинг усилия в Google+

Маркетинг в Google+

За маркетинг в социалните мрежи във Facebook е изписано тонове. Дори и аз самата се хващам, че пиша прекалено мнооого за Facebook. Това си има просто обяснение. В България, най-популярната социална мрежа е Facebook. Малцина останаха хейтърите, желаещите да бъдат различни и най-разумните, които не искат личния им живот да е публично достояние. Дори и бабите влезнаха във Facebook, за да се радват на внучетата, които са къде в друг град, държава, континент … Така, че за маркетинг активности във Facebook хората рядко имат притеснения и присъстват независимо дали е удачно 🙂

Нещата изглеждат доста по-различно когато заговорим за Google+. Особено като се има предвид, че при лансирането на Google+ доста хора се втурнаха да го тестват, но като не разбраха какво точно да правят и като ги нямаше техните приятели, просто го зарязаха. Трябва да призная, че стартирането с Facebook е далеч по-лесно, отколкото в Google+. Във Facebook можеш лесно и бързо да създадеш основа от приятели и да започнеш общуването, а в Google+ не е така. Дори да намериш твоите приятели (Google+ любезно ти предлага да ги сложиш в кръгове), но те не са активни в мрежата. Тогава започват да завалят въпросите – „Някой ползва ли го този Google+“, „Каква ми е файдата от Google+“.

Смело мога да кажа, че който е вложил малко усилия в Google+, го е обикнал. Това е социалната мрежа по интереси, в която общуваш с целия свят по теми, които те вълнуват. Ако някой непознат ти предложи показа за приятелство във Facebook, ще го провериш под лупа кой е, какъв е, докато в G+ е напълно естествено и нормално да добавяш тотално непознати хора в своите кръгове. Ти споделяш много повече информация, която ти е интересна и любопитна, отколкото лични дела. Така до теб достига информация, която по друг начин едва ли би могло. Това може да бъде както в професионално отношение, така и за лични хобита и т.н. В това отношение Google+ много прилича на Pinterest.

Друг много важен момент е презентирането на информацията в Google+. Всичко се вижда голямо, ясно, на целия екран, т.е. всички постове са на 3 колони. Не е нужно да скролираш като луд (както е във Facebook News Feed-a), за да откриеш нещо интересно. Толкова е по-лесно, че честно казано, предпочитам да се информирам от G+, отколкото от Facebook.  Въпросът е да си добавил достатъчно хора и страници, които да са активни и всичко пристига на твоя Home.

Представяне на постовете в G+

В G+ постовете, които придобиват голяма популярност се показват на Home на целия екран. Представи си, твоя пост да се вижда така.

G+ пост с акцент на цялата страница

Подобен ефект има и когато се ъплоадне видео директно в G+, а не просто да се сподели линка.

Качено видео в G+ на цял екран

Потребителите в Google+ може да са малко, но пък са сплотени и се чувстват като в свое своеобразно къмюнити. Сутрин и вечер се поздравяват, пишат си много мили послания, обръщат се с „слънчев ден плюсчета/гугълчета“. Това не са хора, които се кефят на Facebook. Така че, фокусирайки се само върху Facebook, вие ги пренебрегвате и не им обръщате внимание. А те са жадни за информация, проактивни са, отворени са към света. Така че ми се струват повече от добра аудитория, към която да се обърнеш.

Истинският и съществен „+“ от гледна точка на маркетинг усилията е, че колкото и малко последователи да имате на страницата си, то те получават информация за последния ви пост, дори докато използват Goolge Search. Така че Google много приятно им напомня за теб. Никак не е зле. Ако твой последовател търси по ключова дума и ти си писал нещо, свързано с това, в organic search резулатите на предни позиции ще излезне твоя пост от Google+.

Аз следвам страниците на много медии в G+ и като написах ключовата дума „скиори“ ми излезна последния пост на https://plus.google.com/+infoSIbg, в който е индексирана ключовата дума „скиори“. Имам резултат от Wikipedia, два резултата от новини индексирани преди 2 дена, снимки и първи редови резултат е последния пост на www.infoSI.bg, публикуван преди 52 мин., така че знам, че е нещо съвсем актуално.

Показване на пост от G+ в Google Search Result

Колко обаче са реалните потребители в Google+ е сложен въпрос и със сигурност са в пъъъти по-малко от Facebook. Какви тогава са ползите за бизнеса да се включат активно с маркетингови дейности в G+.

На пръв поглед не изглеждат толкова много и апетитни, но това е защото се фокусираме само върху потребителите.

Google+ бизнес страницата се индексира в Google, при това приоритетно нали са от едно семейство 🙂 Всяка G+ страница си има свой page rank. Така че съдържанието, което публикуваш в Google+ много лесно се озовава в органик сърча. Така, че ако се бориш със SEO, G+ е безценен инструмент. Да не говорим, че активности в G+ са положителни сигнали за самия сайт. Въпреки, че няма официална информация, която да казва, че директно рефлектира върху page rank на твоя сайт. Но да не се заблуждаваме. Google и Facebook не се обичат и социалните активности в Google+ са много по-важни за Google, а не какво правиш във Facebook.

В Google+ можеш да публикуваш целите материали от твоя блог, без това да се счита за дублирано съдържание и да понесеш наказания от Google. Така, че можеш да индексираш цели статии, които иначе никога няма да излязат напред.

Усилието да споделяш информацията, която така или иначе създаваш за Facebook е минимално, а ползите са многократни. Принципно е добре да не качваш едно и също в двете страници, но в България все още аудиториите на двете социални мрежи не се препокрива кой знае колко, така че може спокойно да се преексплоатира.

Пробвай, не боли, наистина ще се изненадаш от G+