Първата година на Social Ladybug!

Хайде и аз да направя равносметката, че и случаят е по-специален – блогът стана на една година.

За мен 2014-та година беше изключително пъстра, динамична и за моя радост – успешна 🙂 Научих много неща – както за социалните мрежи, за бизнеса, така и за консултанстването. Работата с различни проекти, екипи и бизнеси ми донесе безценен опит. Имах възможността да експериментирам, да заимствам и прилагам идеи от една сфера в друга.

Кои бяха важните предизвикателства за мен през 2014-та.

#1 Честотата на блогване

В началото си бях заложила прекалено високи цели – да публикувам блог пост всяка седмица. Постепенно преминах през вариант за по 2 поста на месец и с развитието на проектите осъзнах, че към момента не мога да поддържам това темпо и публикувам само веднъж месечно. Има много статии по темата колко е важно да пишеш регулярно и често. Има блогъри, които пишат всеки ден дори. Но аз предпочитам да не залагам на количеството и да пиша на всяка цена. Пиша рядко, но по-обширни постове на дадена тематика, така че да бъде истински пълноценен материал. И най-важното, вече сядам да блогвам, когато наистина знам, че имам какво да кажа и идеята е узряла в главата ми.

#2 Визията на блога

В началото създадох блога максимално бързо, без много претенции към темата на WordPress, за да мога бързо да започна да пиша. Използвах максимално проста тема за 8$, които платих, само за да мога да си слагам определени плъгини. Избрах тази много изчистена тема, за да бъде фокуса върху съдържанието.

Ето как изглеждаше първата визия. Определено не блести и няма база за сравнение 🙂

Първа визия на блога

В сегашната ми визия, освен значително по-добрата и професионална WordPress тема, която използвах, направих сериозна къстъмизация. Инвестирах в името Social Ladybug – лого, цветове, шрифтове, графични елементи. Акцентирах върху моето лично представяне и присъствие в блога. Много хора не осъзнават, че хората работят и пазаруват с хора, а не с брандове. Личното представяне е от огромно значение за всеки един бизнес, не само за консултантския. Защото когато застанеш с името си и лика си зад продуктите и услугите, които предлагаш, хората ти имат повече доверие. В началото ми беше много притеснително как ще си сложа моя снимка навсякъде, но като един път се престрашиш, после не ти изглежда толкова странно.

Инвестицията в сайта ми не беше малка, но си заслужаваше. Сайтът и страниците ти в социалните мрежи са твоето дигитално аз.

От личният ми опит и участието в различни WordPress проекти осъзнах няколко важни неща, които искам да споделя.

  •  Нуждата да се инвестира в добре написана тема

Като избираш тема на wordpress освен на визия и функционалности трябва да се гледа от кой разработчик е писана – опит, развитие, поддръжка. Това е индикатор дали кода е добре написан и колко лесно/евтина ще е последващата къстъмизация на сайта. При кофти код, в един момент може да се окаже, че това, което виждаш като опции, просто не работи.

  • Необходимост от ясни предварителни изискванията

Бизнесът ти се развива бързо и с него желанията за промяна по сайта растат главоломно. WordPress темите дават страхотен старт ( готов, красив и професионален сайт за няколко дена), но разрастването понякога е много трудно. За това е важно да се мисли в перспектива при избора на конкретна тема. Познавам няколко бизнеса, които започнаха само на един език и после им прищрака да добавят и английска версия. Ако темата, която използваш не поддържа bilingual (двуезична) опция, става страшно. Плъгини има бол, но те са писани за WordPress, а твоята тема има най-вероятно красоти – slider, банери и т.н. , които са писани допълнително и може да се омажат сериозно при слагането на плъгини.

  • Каквото се вижда в темата, такова е

Много често се гледат красотите в WordPress темите (красив слайдер, уиджети), но не се гледа детайлно как се презентира информацията, за да си убеден, че тази тема ти върши по-добра работа от текущия ти сайт.

#3 Самодисциплината

Друг важен момент през тази година бе самоконтролът и дисциплината. Постоянно си слагах крайни срокове, кое, кога, как трябва да се случи. Да работиш от вкъщи, да си сам – без колеги, да нямаш шеф в някои аспекти не е толкова просто. Денят може лесно да отмине, без да има нищо полезно свършено на финала. Работих през цялата година самоотвержено, четях много, слушах podcasts (когато не можех да чета), седях досред нощите, работих колкото сили имах, но усещането, че се движех напред и при това успешно ме зареждаше с нови сили.

#4 Проектите

Много важен фактор за мотивацията ми бе средата, в която работих през годината. Бях обградена с хора, entrepreneurs силно позитивни и предприемчиви. Да работиш различен тип проекти, в различни пазарни ниши и при това със страхотни хора – priceless.

Имах уникален шанс още в първите месеци да започна да работя с агенция за сватби и събития Funtime. Те имат страхотни проекти, които само чакаха да бъдат показани, което бе много благодатно за работа в социалните мрежи. Зората е уникален човек и може да те накара да направиш чудеса.

Друг страхотен клиент с интересни и предизвикателни задачи е Choco Party. Благодаря ти Дарина, че ми се довери и направихме страхотна кампания. Сигурна съм, че скоро ще реализираме още прекрасни идеи.

Но когато става дума за предизвикателства на n-та степен, то това е пресен Startup в самото начало.  Там мотивацията и ентусиазмът са неограничени, защото основно на това се крепи всичко и няма как да оцелее по друг начин. Всеки ден е нещо различно и постоянно има нови и нови проблеми, които трябва да разрешаваш. По-важното е да не се фокусираш върху хилядите проблеми и нещата, които не знаеш как да ги направиш и няма кой да питаш, а да продължиш само напред. Как се оцелява и че тази енергия е неизчерпаема ми показаха Влади, Сашо и Златко от СИ Медия БГ. Страхотни сте момчета! Сигурна съм, че www.infoSI.bg и www.naemiSI.bg ще се наложат на пазара!

И на финала, накрая на годината получих неочаквана възможност  да водя лекциите за маркетинг в социалните мрежи в курса на Marketing Expert. Това беше сериозно предизвикателство, защото едно е да познаваш добре социалните мрежи, друго е да ги обясниш добре на друг. Със сигурност на лекциите дадох максималното от себе си, постарах се да показвам нещата в реално време и да бъдат изцяло практично насочени. Естествено от пръв път не всичко е по вода 🙂

#5 Зареждане с идеи и мотивация

Друг силно мотивиращ елемент, който използвах през годината, бяха някои speakers – Chris Brogan, Amy PorterfieldMichael Stelzner, Mari Smith. Регулярно четене и слушане, участие в техни семинари. Американците имат феноменален, заразяващ, вдъхновяващ и мотивиращ заряд. Да не говорим за страхотните идеи и практични съвети, които споделят.

За голямата динамика през годината допринесоха и самите социални мрежи. Facebook, Twitter, Pinterest, Google+ и LinkedIn променяха, въвеждаха нови правила и функционалности. Очакванията ми са тази тенденция да продължава в същия темп, защото конкуренцията е жестока, а същевременно потребителите са все по-претенциозни. За това и в тази област е толкова забавно. Рядко нещата остават едни и същи дълго време.

Фирмите и в България осъзнаха необходимостта от силно дигитално присъствие и използване на inbound маркетинга и лека по лека се активизираха през годината. Това, което ме радва, че има разбиране, че е нужен сериозен ангажимент (време и пари) за развитието на маркетинга в социалните мрежи.

Така, че се надявам 2015-та да бъде още по-динамична и интересна година с креативни маркетинг кампании 😉