Как да провокираме коментари във Facebook?

Коментари във Facebook

Във Facebook основните действия, с които се взаимодейства с феновете са Like, Comments и Share. Разбира се всяко едно от тях се използва с различни цели и има своята сила. Повече от ясно е, че най-лесно се придобиват Likes без значение дали са за страницата или на конкретен пост, защото е най-малкото усилие от страна на потребителите. Един клик. Нищо повече. Освен това, хората свикнаха да кликат и харесват различни неща импулсивно, така че в дългосрочен план това вече нищо не значи.

За това и нормално всички се фокусират върху това как да накарат феновете на страницата им да пишат коментари и да споделят съдържанието, което са публикували. И така да постигнат висок коефициент на ангажираност на феновете (engagement) А това вече е доста по-сложна задача, защото изисква значително по-голямо усилие от страна на потребителите.

Оставянето на коментар означава да отделиш повече време, да имаш какво да кажеш по темата, да имаш желание да го споделиш, да го помислиш,  да го напишеш.

Най-важното е да има провокация към читателите, за да са проактивни. Разбира се има теми, които сами по себе си карат хората да коментират. Такъв е случаят с Анита Мейзер и нейното участие като представител на Мис България. infoSI.bg имаха 259 коментара на своя пост. Сигурна съм, че всяка страница публикувала тази новина се е радвала на безкрайно много коментари. Безумието беше достатъчно силно, за да провокира почти всеки 2-ри във Facebook потребител да не остане равнодушен.

Мис България скандал

Естествено не всеки може да използва такъв тип информация. За някои бизнес сектори такъв тип пикантни новини са крайно неподходящи. В тези случай се прибягва до някои прости тактики за стимулиране на коментарите. В основата им се корени желанието на хората да си казват мнението по даден въпрос, независимо дали са компетентни или не. Всеки човек обича да му се иска мнението, а в България е доста характерна черта да сме разбирачи по всичко. Така, че тази техника „Питай“ работи повече от добре.

Задавайте въпроси, искайте мнението на своите фенове във Facebook за всичко случващо се в компанията. Това е също уникална възможност за подгряване на аудиторията за бъдещите проекти. С тази тактика, не само ги стимулирате да са проактивни и ангажирани с вашия бранд, но и можете да събирате много полезна информация, която да използвате при вземане на бъдещи решение за развитие.

Interactive Share например си смениха фирмената идентичност в началото на годината и попитаха техните фенове във Facebook какво мислят за двата претендента за новото лого и получиха 64 коментара с обратна връзка.

Запитване за лого

Kariva Fashion, онлайн магазин за детски дрехи пък попита феновете си как избират дрехите, които купуват за децата си. В резултат на това събраха полезна информация кои са факторите за вземане на решение и провокираха 21 човека да оставят коментар под техния пост.

Запитване Kariva Fashion

Важно правило в този подход е да поставиш ясен въпрос и да дадеш кратки затворени отговори, които да структурираш от типа 1, 2, 3 или a) b) c) Най-добрият вариант е да са форматирани в една снимка, така че ясно да се виждат, за да можеш максимално да улесниш потребителите. Когато подготвяш въпроса, трябва да мислиш как да бъде формулиран максимално просто, лесно и ясно, за да имаш успех. А пък ако използваш отворен въпрос, шансовете да получиш коментари драстично намаляват.

Такава грешка допуснаха моите добри приятели от Funtime Weddings & Events, като се опитаха да поискат мнението на своите фенове с много сложен въпрос без да им дадат готови алтернативи. Още в мига, в който видях поста им така формулиран бях сигурна, че никой никога няма да остави коментар. Естествено този техен пост не беше съвсем на вятъра, защото генерира интерес (немалко прочитания на поста) и създаде очакване за появата на новия им сайт, който стана 4ти в секция корпоративни сайтове в БГ сайт 2014.

Отворен въпрос

Така, че дори когато грешим, понякога има файда. Първо, че научаваме как се правят нещата много по-добре, отколкото ако всичко е привидно правилно, и второ постигаме ефект, който не сме и очаквали.

За това горещо препоръчвам всеки да експериментира с техниката „Питай“ – за провокиране на коментари и създаване на ангажираност на феновете и да намери своята успешна формула.