Как да създадеш грабващ и ангажиращ Facebook пост?

Как да грабнеш вниманието във Facebook

Представи си как във Facebook потребителя вижда между 100-300 поста всеки ден в News Feed. Ти се бориш с всичките тези постове за това да бъдеш първо забелязан и второ да провокираш действие от страна на потребителя – най-малкото да кликне, а вече върхът е, ако го сподели с неговите приятели. Истината, е че вече не е достатъчно да използваш просто снимка, защото ако се загледаш в собствения си News Feed ще откриеш, че над 50% от постовете са снимки и то много по-интересни за теб, защото са на твои приятели. За да спечелиш битката за вниманието на потребителя ще трябва да бъдеш креативен и интересен.

Ето как се справят с това предизвикателство страниците на Johnnie Walker и mobile.bg. Не случайно, това са постовете с най-висок reach за България за август месец по статистика на Social bakers.

Безпорно Johnnie Walker и тяхното мото #KeepWalking е доста благодатно за креативни и вдъхновяващи послания. Да не говорим, че тяхната страница има скромните 132k фенове от България. Така, че описаните резултати не са учудващи.

Най-популярен пост през август

Втори по-популяеност пост във Facebook за август

Mobile.bg от своя страна са уцелили правилната струна в душата на заклетите автомобилни фенове и са постигнали завидни резултати. Тяхната страница също е с около 478k български фенове.

Трето място по най-популярен пост във Facebook за август

Показаните резултати са наистина на страници с много фенове, но не си мисли, че на тях им е по-лесно. Страниците във Facebook с много фенове имат още по-сериозни затруднения да ангажират многобройната си аудитория на дневна база и така много често се случва, че посланията им не достигат до голяма част от феновете. Дори при този впечатляващ резултат на поста на Mobile, ако забележиш engagement rate e скромно 1.59% именно, защото имат огромна фен база.

Какво можеш да направиш да те забележат в това море от постове, независимо дали си малка или голяма бизнес страница и да ангажираш вниманието на Facebook потребителите.
Тук ще опиша няколко трика, които могат да помогнат.

# 1. Експериментирай с цветове, шрифтове и размери

Както стана ясно вече, повечето от постовете във Facebook вече са със снимки. За това препоръчвам да се експериментира с различни цветове, шрифтове и дори размер на снимката. В голяма степен в публикациите се използват хоризонтални снимки, които да са в съотношение 1:91:1, за да се покажат без изрязване на обектите. Но, ако използваш вертикална снимка ще можеш да заемеш по-голяма част от News Feed-a чисто физически и бързо ще се отличиш от другите.

Друг вариант е да използваш различни по-ярки и забелязващи се цветове и по-артистични шрифтове. Amy Porterfield много обича да се заиграва с шрифтове и цветове. Тя също добре се възползва от по-вертикалните снимки, които и дават повече видимост (на рафта 🙂 )

Различни шрифтове и цветове

Друг вариант е да използваш ярки, цветни подложки, които да се забелязват отдалеко. Както са направили от Social Media Examiner.

Използване на ярки цветове

И разбира се най-силно е ако може да използваш кадри, които носят емоция и говорят достатъчно много дори без думи. Това е най-силното послание, което можеш да предадеш. Както е в случая със сватбения фотограф Линда Александрийска.

Постове с емоционални снимки

# 2 Пиши по-дълги постове

Да, противно на очакванията. Много се говори  за това, че хората нямат време да четат и предпочитат кратки и бързи постове и за това се подценява силата на бутона „виж повече“. Идеята зад дългите постове е, че можеш да представиш информацията по интересен начин и да стимулираш хората да натиснат бутона „виж повече“. Постове във Facebook над 600 символа (със свободното пространство) се показват като пост с 240 символа и важния за теб бутон „виж повече“. Акцентирам толкова много на този бутон, защото Facebook следи всяко взаимоотношение на потребителите с дадена страница, т.е. всеки един клик по поста, независимо дали е върху текст, картинка, бутон и т.н. Накратко в така наречения параметър engagement се отчитат кликовете върху въпросния бутон и се счита, че феновете са били заинтересовани и съответно ще получават повече информация за теб във News Feed си. Както се казва, нали за това се борим 😉

Дори и да напишеш пост, който да не е чак толкова дълъг, че да получи така търсения ефект за прочети повече, дългите постове заемат физически по-голямо място във News Feed-a. Вече го обърнах направо на мърчандайзинг 🙂

Истината е, че трябва да се комбинират подходите от кратки и дълги постове и най-вече да се експериментира.

#3. Използвай Share link постове

Този формат ще става все по-популярен. Facebook наскоро обяви, че променя алгоритъма за News Feed и именно share link постовете ще са предпочитани и ще достигат до повече потребители на мрежата. Но по-важното в този формат, заради което фен страниците трябва да се фокусират върху използването му е, защото единствено чрез него потребителя се води директно към сайта. В крайна сметка борбата за вниманието се свежда до това да можеш да промотираш и продаваш продуктите и услугите си именно от твоя сайт. И тук е съществената разлика в share link постовете и всички останали. Защото в този тип постове всички елементи са своеобразен линк към сайта ти, независимо дали ще кликне на снимката, заглавието или краткото описание. За сравнение при пост тип снимка с текст, потребителя си остава във Facebook средата, докато share link го води към следващата стъпка, която ти искаш потребителя да предприеме -продуктова страница, промоционална оферта, регистрация за събитие и т.н.

Информацията, която се показва в самия пост се взема автоматично чрез протокола open graph. Можеш да редактираш всяка част от информацията и дори, ако по някаква причина не желаеш да се вижда заглавието и описанието, просто ги триеш.

Как да редактираме share link пост

В така наречения share link пост можеш да включиш послания на различни места. Един път в текста на самия пост и втори път чрез информацията, взета директно от сайта ти – снимка, заглавие и описание. Понякога се налага да се променят текстовете, които се виждат. В показания screen shot съм сложила курсора над описанието, с което Facebook ми го маркира в жълто и ми показва, че е селектиран. Ако кликна върху самия текст мога директно да го редактирам или изтрия. Същото се отнася за заглавието. Има опция да се смени и снимката, която се показва или да се изтрие направо. Долният „X“ изтрива изцяло share link-а, а не само текста.

Много е важно да вметна, че използването на share link предполага, че в сайта има open graph описания и те са читаво направени. Често срещан бъг в сайтовете е когато при постване във Facebook да излиза винаги една конкретна снимка (например на категория), а не снимката от самата страница, която си линкнал. Това показва, че има да се работи по сайта.

Друг неприятен момент е, че ако правиш промени по страницата впоследствие (особено, ако смениш url адреса), то във Facebook постовете, в които е използван въпросния share link не се вижда снимката. Остава си празно място 🙁 Много неприятно и няма много какво да се направи. Вярно, че са стари постове и кой ти ги чете, но все пак изглежда кофти.

#4. Използвай силата на емотиконите

Facebook е място, в което хората споделят идеи и емоции. Така че, колкото по-емоционално представяш постовете си, толкова повече внимание ще получиш в замяна. Ето как фотографката Кристина Камбурова използва сърчицата, за да допълни емоционалния си пост.
Използване на емотикони във Facebook пост

За финал ще кажа, че ако имаш нещо важно да споделиш във Facebook, което да засяга пряко потребителите, няма никакво значения как ще го кажеш, нито кога. Въпросът е, че не можеш постоянно да казваш жизнено важни неща, а пък трябва да си активен редовно, защото просто механизмът е такъв.

Какви са твоите подходи за отличаване в морето от информация и ангажиране във Facebook?