Facebook вече без Like Gate? Какво значи това за бизнеса?

Facebook наскоро обявиха, че премахват Like Gate (Fan Gate) опциите с новия ъпдейт на API. Ако си използвал таб/app във Facebook, с който да показваш различно съдържание на фенове и такива, които още не са станали, то се приготви да промениш стратегията си. Официално новите приложения вече нямат тази опция, а тези, които използват текущо Like Gate ще могат да го правят само до 5ти октомври 2014-та.

Какво на практика означава това. Кампания като тази на Делимано България няма да бъде възможна след 5ти октомври (новите Приложения няма да могат и сега).

Like Gate campaign
Така наречените Like Gate се харчеха изключително много за събиране на Likes. Всеки се радва, когато страницата му има голяма брой фенове, защото изглежда престижно, пък и е добре като се сравниш с конкуренцията.

Механизмът за Like Gate изначално е мислен да можеш да таргетираш посланията си на базата дали потребителя ти е вече фен или още не е станал. Има доста компании, които използват този инструмент по много смислен начин и са доволни от резултатите, които са постигнали. Например, ако привличаш фенове чрез безплатно качествено съдържание, най-вероятно тези хора се интересуват от това, което пишеш и правиш. Но за съжаление, голямата маса от фен страници използва Like Gate модела „Харесай страницата ни, за да участваш в играта – да спечелиш награда“. Това е сред най-бързите варианти за увеличаване на феновете, при това за кратко време. Тук е въпросът обаче дали тези фенове харесват страницата ти, защото се интересуват от твоя бранд или са привлечени единствено и само от идеята за спечелване на материална награда.

Най-важното е, че във Facebook вече не можеш да:

  • предлагаш безплатен достъп до съдържание (ebooks, видео или други стимули) в замяна на „Like“;
  • създаваш игри, лотарии, конкурси и т.н., в които хората трябва да „харесат“ страницата ти, за да могат да участват;
  • подаряваш награди срещу „харесване“ на страницата ти;
  • създаваш конкурс със снимки или видео, в които, за да гласуваш е необходимо да „харесаш“ страницата;

Забрана за  Like Gate

Истината е, че голяма част от фирмите, които се занимават само с Apps във Facebook за игри, томболи, конкурси ще пострадат сериозно от тази промяна. Как ще развият своя бизнес в бъдеще ще се види с времето.

Защо Facebook взе пак стигна до това решение

Официалният отговор е, че стъпката е към осигуряване на качествена връзка и подпомагане на бизнеса да достигне до хора, които наистина се интересуват от техния бранд. Facebook желае хората да харесват фен страниците, защото искат да са свързани с този бизнес и да получават информация от тях, а не само заради изкуствени стимули. В изявлението се казва, че тази промяна ще бъде положителна както за потребителите, така и за бизнеса.

С тази стъпка Facebook правят опит да върнат отново силата и смисъла на Like, който се беше превърнал в разменна монета и то с ниска стойност.

Facebook направиха редица стъпки през годината към подобряване изживяването и опита да потребители в мрежата чрез извеждане на по-качествено и релевантно съдържание. Така, че не е случайно премахването на порочния цикъл, в който се колекционират фенове чрез кампании „Харесай и Спечели“, в които феновете са  привлечени единствено от обещаните награди, без да се интересуват от самия бранд и съответно не взаимодействат по никакъв начин с тези фен страници в бъдеще. Резултатът е голямото негодувание от самите фен страници , че техните постове не достигат до огромна част от феновете им. С една дума сам се закопаваш, обаче си и недоволен.

Естествено веднага се започна с обвинения и подозрения, че крайната цел на Facebook е да накара фен страниците да рекламират платени постове, за да могат да достигат до повече фенове и да събират Likes. Винаги ще има такива нападки и това хич не ме изненадва. Истината е, че всеки предпочита да му е лесно и в момент, в който го затрудняват и му казват, че трябва да положи повече усилия, за да постигне по-добри или същите резултати, определено ще бъде недоволен. Like Gate беше добър инструмент, който обаче беше масово опорочен и за това вече не съществува.

Какви са алтернативите на Like Gate

  • Спокойно можеш да използваш таб за „Form Gate“ (достъп до страницата/конкретно съдържание или др. срещу име и имейл), който е доста по-смислен, защото се фокусира върху потенциални клиенти, а не просто върху един Like;
  • Фокусирай се върху събирането на данни за феновете, демография, интереси, така че да ги разбираш по-добре и да използваш тази информация в маркетинговата си стратегия
  • Инвестирай повече в създаването на атрактивно съдържание (по-добре изглеждащо, по-добре написано, включване на по-ценна информация)
  • Можеш да привлечеш Likes чрез таргетирана реклама във Facebook, ремаркетинг и т.н

и в крайна сметка да намериш истинските фенове, макар по-бавно и по-трудно.

Аз харесвах Like Gate и мисля, че можеше да се използва много успешно, но за съжаление се правеше от малцина. Повечето фирми виждат като цяло маркетинга във Facebook като една игра с много награди и бърза печалба с много фенове, което мен лично ме побърква. Една от причините да започна този блог бе именно това. Да обясня, че това е най-лошия план за действие. Да, има резултати на повърхността, но те водят до повече проблеми, отколкото ползи. Истинската маркетингова стратегия във Facebook включва ежедневна грижа за фен страницата, разбиране на феновете и общуването с тях.