5-те елемента на Facebook cover снимката

5-те елемента на Facebook cover снимката

Cover снимката във Facebook е от огромно значение, защото това е най-голямата видима и статична част от Facebook страницата ти. Също така добре покрива няколко функции:

  • грабване на вниманието
  • обяснение кой си и какво правиш
  • представяне на нов продукт, услуга
  • рекламиране на промоционална оферта
  • увеличаване на имейл листата

При толкова много ключови функции и фактори, не мога да разбера, защо все още има много фирми, които просто подценяват значението на cover-a. Качват си една снимка, колкото да има нещо шаренко без много умисъл. Да не говорим, че все още срещам страници във Facebook без снимка 🙁

Ето пример за активни Facebook страници, в които силно се подценена функцията на cover снимката.

Кулинарното предаване Bon Apeti използва снимка, която освен, че е симпатична не носи кой знае какви ползи. Аз си представям снимка на някакви неустоими вкусотии, които направо да ми замиришат,  а те цветенца.

Bon Apeti Facebook cover without message

Търговската верига Зора пък са заложили на концепцията луд на шаренко се радва. Много приятни макове, лъха на свежест и лекота. Само не разбирам как това се връзва с бяла и черна техника в този случай.

Търговска верига Зора Facebook cove

За това мисля, че има нужда да се направи подробно описание какво трябва да имаш в предвид, когато създаваш своя cover.

5-те елемента на Cover снимката във Facebook

#1 Снимка

Разбира се започваме от снимката, т.е. ключовата визия, която ще използваш. Преди да решиш каква да бъде тя, извади един бял лист и химикалка и се опитай да си отговориш на следните три въпроса:

1. Какво искам да кажа с тази визия

2. На кого искам да го кажа -представи си твоя най-верен фен (как изглежда, от какво се интересува, на каква възраст е, пол)

3. Какво искам да постигна с тази визия – изясни си каква е основната цел

Сигурна съм, че след като си отговориш на тези въпроси, ще успееш много бързо да стигнеш до идеята какво трябва да използваш за ключовата ти визия. И най-важното, ще използваш cover снимката целенасочено и ефективно.

Facebook cover снимката на Peekaboo е доста добър пример за това колко ясно и бързо може да се кажат ключовите послания – кои са, какво предоставят и за кого.

Peekaboo Facebook cover

Друг вариант е да разкажеш своята история в снимки, както е с АГ болница Щереви. Те не че са използвали 5-те елемента – няма headline (в техния случай визията е доста претоварена), не са написали нищо в description-a, няма линк към сайта, но все пак визията ясно представя клиниката.

Болница Д-р Щерев cover снимка

Кренвиршите Леки пък миксират подход, в който има история и същевременно рекламират своите продукти.

LEKI kapish Facebook cover

Не е нужно визията да е претрупана, за да представиш продуктите си. Facebook cover-a на Тchibo Espresso е много приятен, изчистен и казва достатъчно.

Тchibo Espresso Facebook cover

Използването на Facebook cover снимката за промоции е много често срещан подход при мобилните оператори.

GLOBUL Facebook cover photo

Rexona използват своята кампания „Бъди активен“ с Григор Димитров. В случаят cover-а е част от голяма кампания, специално създаде за Facebook с разработено приложение.

Rexona cover campaign Be active Grigor Dimitrov

Независимо дали ще избереш имиджова визия или ще рекламираш конкретен продукт, важното е да го правиш с ясно осъзната цел, за да може Facebook страницата ти да помага за твоя бизнес.

#2 Заглавие /headline/

Твърде често виждам cover снимки, които нямат заглавие. Имаш уникална възможност да кажеш нещо повече за себе си в най-видимата част в твоята Facebook страница и да не напишеш нищо е просто безотговорно. Какво ще бъде посланието ти, зависи дали си познат бранд и искаш директно да насочиш вниманието към продукт/услуга или тепърва трябва да запознаеш аудиторията с твоя бизнес.

#3 Go to action

В cover снимката спокойно може да се използват go to action подходи. В българска Facebook страница почти не съм виждала тази техника, а в световен мащаб е силно използвана. Приоми и подходи всякакви, зависи какви цели си си поставил.

Аз използвам съвсем лека и ненатрапчива стрелка, с която да насоча вниманието към Like бутона.

Social ladybug cover снимка за Facebook

Друг вариант е да насочиш вниманието към сваляне на файл, посещение на страница.

Entrepreneuress Academy Facebook cover photo with go to action

#4 Oписание

Когато пишеш пост във Facebook със снимка задължително пишеш и няколко думи, защо качваш въпросната снимка. Докато при смяната на cover снимката масово не се пише нищо като описание. Cover снимката също се вижда в News Feed-a  на твоите фенове, като всеки друг твой пост. Да не говорим колко лесно можеш да комбинираш подхода go to action посланието във визията и реално да обясниш стъпките, които трябва да се направят в частта „Description“. Това поле е достъпно когато кликнеш на самата снимка.

#5 Включване на линк

Избрал си визия, която иска да каже нещо специално на твоите фенове, логично следва да поместиш линк към страницата, в която искаш да насочиш феновете си. При комбинирания подход с go to action, реално линкът е действието, което насочваш да бъде извършено. Както е в случаят с Entrepreneuress Academy.

След като си уточнил 5-те елемента на Facebook cover снимката, идва моментът за дребните технически детайли, които могат да те изкарат извън строя.

Доста е неприятно да качиш снимката и едва тогава да установиш, че не стои много добре, някой и друг елемент е захлупен и не се вижда. В този момент твоите фенове вече са започнали да Like-ват. Започва се чакането на нов файл от дизайнера, който впоследствие качваш отново. В галерията със снимките вече се виждат двата дублирани файла и се чудиш сега как да изтриеш предния, като е събрал толкова много Like-ве. Така да се каже е добре да си спестиш цялото това упражнение, като предвидиш всичко предварително.

Провери дали снимката, с която разполагаш е с достатъчно висока резолюция, за да изглежда добре като я качиш. Можеш да използваш файл с двоен размер 1702 x 630 px, за да изглежда по-впечатлително визията. Facebook ще я преоразмери до нужния размер. За препоръчване е форматът на файла да бъде .png, за да се запази максимално качеството.

Размери Facebook cover photoРазмерът на cover снимката е 851×315 px. В дизайна е важно да предвидиш следните няколко особености – профилната снимка и името на страницата заемат долната част на cover-a, за това избягвай да слагаш важни елементи и текстове на 140 px отстояние отдолу. Крайните лява и дясна колони (на 144 px отстояние) не са видими при мобилната версия.

Накратко, пътя към успеха не е лесен. Трябва да се съобразят немалко неща, но пък ефектът ще оправдае усилията.

В твоята Facebook cover снимка има ли ги и 5-те елемента? Какво мислиш за включване на go to action подхода в твоята визия?