Три причини да избереш LinkedIn за твоя маркетинг платформа

Как да използваш LinkedIn за маркетинг цели

LinkedIn е най-голямата професионална социална мрежа с над 300 млн. члена по света. Всеки, който иска да научи повече за теб в професионален план, определено ще разгледа LinkedIn профила ти. Да си в LinkedIn вече е задължително, независимо дали си търсиш работа или не.

През последните две  години, социалната мрежа придоби също доста по-различни функции. LinkedIn отдавна не е просто място, където да търсиш работа, а информационна бизнес платформа и център на професионални общества от малки групи до групи с над 800 хил. члена. Много специалисти, които се интересуват от последните новости в своя бранш, четат LinkedIn Pulse (списва се от така наречените LinkedIn Influencers) и следят какво се случва в тематичните професионални групи, в които участват. Когато искаш да се допиташ до специалисти по дадена тема, най-бързият и лесен начин е да използваш именно LinkedIn групите. Макар, че повечето потребители не участват активно в дискусиите, те често ги следят и черпят инфо от там.

Сега скептиците на LinkedIn групите ще скочат, че това е само един голям спам в имейла. Ако получаваш имейл за всеки коментар на темите, които следиш, може наистина да полудееш. В активните групи понякога има теми с над 30-60 коментара на ден ;), а средно от 5-10 дискусии са актуални всеки ден. Решението е сравнително просто, можеш да настроиш имейлите да идват например на седмична база, да премахнеш съобщенията за щяло и не щяло и така да овладееш информационния поток.

Дотук добре, LinkedIn е безспорно голяма и развиваща се социална мрежа. Защо обаче да влагам маркетинг усилия точно в нея, когато има Facebook, Twitter, Google+ и т.н.

[Tweet „Три причини да включиш LinkedIn в твоя маркетингов план. „]

#1 Достигане до ключова аудитория

LinkedIn target group
специфична аудитория от професионалисти

Както стана дума по-горе, все повече хора активно участват в LinkedIn и то най-често, за да общуват с колеги и професионалисти или просто да следят актуалните теми. Това е аудитория, която е бизнес ориентирана и води точно такъв начин на разговор. Те не влизат за забавление и да разведряват деня си с някоя забавна картинка. Профилът на аудиторията в LinkedIn е много специфичен – високообразовани, с висок социален статус със средни или високи доходи. Това са хора, които много често участват или влияят в процеса на вземане на решения във фирмата, за която работят.

Рекламата ти може да е силно таргетирана по ключови показатели:

 • специфичен бранш
 • име на компания
 • размер на фирмата на база брой служители
 • заемана длъжност
 • професионални компетенции
 • ниво на мениджмънт
 • учебно заведение
 • участие в LinkedIn групи
 • възраст
 • пол

И най-важното, е че профилите на регистрираните в LinkedIn в най-общия случай са предоставили актуални и пълни данни. По такива критерии не можеш да откриеш потенциалните си клиенти в никоя друга социална мрежа. А ако говорим за B2B, направо е златна мина.

#2 Платформа за публикуване и комуникиране на твоя бизнес

LinkedIn publishing platform
Платформа за публикации

В LinkedIn можеш да публикуваш релевантно съдържание в професионален контекст чрез така наречените ъпдейти/статуси от твоя профил и/или бизнес страница или като използваш пълната форма на постове (Long-form post). Последното до скоро бе достъпно само до топ 500 специалисти от различни области, които LinkedIn бе внимателно подбрал (така наречените LinkedIn influencers), които да споделят своите виждания и опит. Сред тях са имена като Бил Гейтс, Барак Обама, Гай Кавазаки и др. От февруари тази година, LinkedIn отвори платформата за блогване, като този процес се случва поетапно. Първо разшириха тази опция до 25 000 специалиста и сега [Tweet „всеки, активен в LinkedIn има достъп до Long-form постовете“] Съвсем скоро мисля да се включа с първи публикации в LinkedIn.

Истината е, че всеки поддържа в LinkedIn мрежа от професионални контакти, които биха били истински заинтересовани, ако публикуваш интересни и оригинални материали и анализи и може да очакваш много по-адекватна и смислена обратна връзка в LinkedIn, отколкото в другите социални мрежи. Повечето, които са използвали тази платформа към момента заявяват, че са изключително доволни от резултатите колко бързо и до колко голяма аудитория са достигнали (говорим за САЩ). Като понатрупам личен опит ще споделя какъв е ефекта от блогинг платформата и на родна почва.

Иначе стандартните статуси/ъпдейти излизат в News Feed-а на твоите връзки и в зависимост от взаимоотношенията с другите може да се разпрострат до 2-ри и 3-ти връзки и т.н. Принципът е аналогичен независимо дали е личен профил или бизнес страница. При страниците се водят followers, а при личните профили – connections. Абсолютно стандартно като при другите социални мрежи.

За да има положителни резултати от публикуването на информация в социалната мрежа, трябва да се фокусираш върху качествено и оригинално съдържание, което да бъде полезно. Може да пускаш инфо, за това какво правиш, какви проекти реализираш или какви услуги/продукти предлагаш, но това само по себе си няма да привлече интерес. Съотношението по-скоро трябва да е 80-20, 80% статуси с полезна информация за твоята аудитория (твое или чуждо съдържание) и 20% статуси за твоя бизнес. Истината е, че не може да очакваш да напишеш какво продаваш и веднага хората да се втурнат да купуват от теб. Никоя социална мрежа не работи така и скоро няма да заработи. Изисква се време за изграждане на познаваемост и доверие. Все пак всеки купува по-лесно и с по-малко съмнения от брандове и фирми, които познава, отколкото от някой тотално непознат.

#3 Разширяване на професионалната ти мрежа и насочване на качествен трафик към сайта ти

Social networking
Social Networking

Като всяка друга социална мрежа, колкото по-голям брой връзки имаш, толкова по-голям кръг от хора ще научат за теб. Стратегията за агресивно разширяване в LinkedIn включва да приемаш поканите от всеки, който желае да общува с теб, а не само на познати, колеги и приятели и проактивно да каниш подходящи партньори и специалисти. Разрастването се получава и на база общуване. Ако успееш да грабнеш аудиторията и да събереш повече Like, Share, Comment, нормално ще достигаш до повече хора. За това, разбира се се изисква ангажираност и постоянство. Хубавото е, че с LinkedIn Pulse рядко може да страдаш от недостиг на интересни материали. Ще трябва и малко творчество да проявиш, за да стимулираш ценния трафик от LinkedIn да насочиш към твоя сайт. От сайтът пък е добре да имаш LinkedIn share и follow бутони, за да обвържеш сайта и профила/страницата ти в социалната мрежа и да се получат двупосочни връзки.

Ако си решил да използваш LinkedIn за маркетинг цели е добре първо да оптимизираш твоя личен профил, който е и най-силното ти оръжие. Всеки, който иска да общува с теб, да прави бизнес с теб или да пазарува от теб, първото, което ще направи е да провери твоя профил, после твоята бизнес страница. Колкото е по-пълен и атрактивен профила, толкова по-вероятно и хората да обърнат внимание на това, което пишеш и на това, което предлагаш. До колко е видим профила ти зависи в най-общи линии от 4 фактора:

 • дали си включил ключови думи, по които може да те търсят
 • колко е голяма професионалната ти мрежа
 • колко активно пишеш ъпдейти
 • какво е участието ти в LinkedIn групите

Очевидно е, че ако имаш добър профил, SEO оптимизиран, с атрактивно интро и подкрепено от видео, снимки, публикации, pdf или ppt материали и линк към твоята бизнес страница, драстично ще повишиш авторитета си и ще има по-голямо доверие към твоите продукти и услуги.

До колко си активен с ъпдейти или участия, коментари в групи пък нараства видимостта на твоите публикации и те достигат до все повече хора. Особено, ако имаш и голяма професионална мрежа. Така, че спокойно кани и приемай покани, за да се разраства присъствието ти в LinkedIn мрежата, без много да претендираш кой, какъв е :). Аналогично на останалите социални мрежи, ако твоите статуси получават Like, Share, Comments, то ще се виждат съответно първо във 2-ро ниво на връзки, после 3-то ниво на връзки и накрая може и да достигнат до всички.

Сега представи си, ако всичките ти служители са активни в LinkedIn и споделят фирменото съдържание, колко приятно се получава. Така, че стимулирай колкото се може повече, всички от фирмата да са в LinkedIn и да бъдат активни, без да си мислиш, че ако имат добри профили си търсят работа или ще вземат да си намерят такава.

Маркетинг стратегии в LinkedIn

В LinkedIn можеш да създадеш група, в която да събереш хора, които се вълнуват от проблемите на твоя бранш/бизнес и така да си отглеждаш свое професионално общество. Това е идеалният вариант, но не винаги може да се получи. Ако все пак успееш, това вече е сигурен път към успеха, защото ще изградиш дългосрочни взаимоотношения на доверие и ще имаш сигурно увеличение на продажбите.

Понякога е по-идейно да участваш в LinkedIn групи на сектори, в които са твоите потенциални клиенти – например група за маркетинг, независимо, че това не е точно твоя бизнес (предлагаш семинар за личностно усъвършенстване). Включвайки се в групата имаш безплатен достъп да пишеш съобщения до членовете й 🙂 Разбира се, не очаквай, че веднага можеш да им пишеш аз съм твоята леля и искам да ти продавам това онова и да има ефект. Изисква се да участваш в техните дискусии, да създадеш малко авторитет и тогава да им предложиш своите услуги.

По-простите модели за маркетинг се фокусират върху привличане на потенциални клиенти и увеличаване на познаваемостта на бранда чрез платена реклама и активно публикуване. В LinkedIn разполагаш с добър арсенал както от  безплатни, така и платени инструменти.

С какви инструменти разполагаш в LinkedIn:Marketing tools

 • бизнес страница
 • showcase страница
 • фирмени ъпдейти
 • SlideShare
 • LinkedIn групи
 • реклама (банерна и текстова)
 • контекстни реклами
 • спонсорирани фирмени ъпдейти
 • спонсориран InMail
 • follow фирмена реклама

Най-добрият вариант е стратегически микс, който включва да имаш бизнес страница, която добре да представя твоите продукти, услуги, оферти. Ако имаш по-специфични продукти да ги представиш в отделни Showcase страници. Регулярно да публикуваш ъпдейти от фирмената страница и да ги подкрепиш както с реклама (контекстна или follow), така и със спонсорирани фирмени ъпдейти. Можеш директно да атакуваш със спонсориран InMail, но трябва да бъдеш по-внимателен и ненатрапчив, за да постигнеш ефект. Разбира се варианти за маркетинг стратегии много и зависи от целите, които си си поставил.

Рекламата в LinkedIn ще става все по-силна, защото предоставя наистина уникална възможност да достигнеш до хора, които са направо неуловими през другите медийни канали. Зарибих ли те за LinkedIn? 😉