Как да изляза на 1-ва страница в Google?

Как да изляза на 1-ва страница в Google Search

Ясно е, че всеки се цели за първото място в резултатите в Google. Въпросът е, че не се получава толкова лесно. Особено ако си малък бизнес и не можеш да привлечеш огромен трафик към сайта си. Колкото и SEO да правиш на сайта и да го обновяваш, нещата се случват доста по-бавно, отколкото ти се иска. Един shortcut, с който да излъжеш системата е да използваш Facebook за SEО и да изведеш Facebook страницата си на предни позиции в Google.

Google индексира доста добре профилите в социалните мрежи. В България, Facebook е най-популярната социална мрежа, така че най-много резултати излизат от там.

Тествай! Напиши в Google ключовите думи за твоя бизнес. Обзалагам се, че на каквато и тематика да търсиш, до 2-ра страница ще ти се появи резултат от Facebook страница. Cool a?

[Tweet „Изстреляй Facebook page си на 1-ва страница в Google search!“]

Ако все още четеш моите писания, а не си се заглавичкал в Google & Facebook, то сигурно се вълнуваш как да се пласираш на първа страница в търсачката, при това бързо.

Изстрелваш Facebook страницата си да излиза в първите резултати в Google и Voila – хората лесно те намират. Какво по-хубаво от това. Естествено, през Facebook страницата промотираш сайта си и така вдигаш и неговия ранг. Рано или късно и сайтът ти ще бъде мноооого по-добре индексиран и той ще се появи сред първите резултати в Google. А това е два пъти по-яко, защото ще можеш да окупираш две челни позиции в Google. Ентусиазира ли се вече?

Време е малко да охладим страстите и да поставим двата съществени въпроса, които веднага изскачат, а именно:

1. При толкова много бизнес страници във Facebook, защо се появяват само няколко от тях в резултатите от търсене в Google?
2. Как именно моята страница да е сред тях?

Принципът за индексиране на Facebook страници от ботовете е много познат и е аналогичен на този за сайтовете. По-долу съм описала 8 начина за SEO оптимизация, които могат да подобрят индексирането на страницата ти.

# 1 Използвай име на Facebook страницата с включени ключови думи

Google индексира името на страницата като SEO title. Така, че като създаваш име на страницата трябва да обърнеш внимание на SEO. Най-висока тежест се дава на 1-та дума от името. И сега си викаш, леле какво ми беше името, какви са ми ключовите думи, ужас … Мдаа, едва ли като си създавал страницата си мислил за търсачките. Искало ти се е да звучи добре, да е името на твоята фирма, да показва твоя бизнес и т.н.

Facebook са се застраховали от една бъдеща мазаница с имената и след 200 + фена не можеш да си променяш името.

Разбира се, в нета са описани няколко варианта за промяна на името и след 200+ фена (винаги има вратички). Аз лично тествам единия от тях със “Suggest an Edit” за един мой клиент, но към момента нямам успех. Ако случайно имам пробив, веднага ще го опиша.

Така, да предположим, че започваш начисто и можеш да си избереш всякакво име. Може да включиш доста ключови думи и да се получи нещо от сорта на Пекарна, Хлебчета, Банички, Кифлички и така до девето пришествие и със сигурност няма да излизаш нито във Facebook търсенето, нито при Google търсене, защото веднага ще те сложат в списъка на спамърите. Истината е, че трябва да намериш компромис за името между добро звучене (нормалност), да показва твоя бизнес, дължина и включване на повече ключови думи.

В моя случай името е “Social Ladybug – свеж и ефективен маркетинг в социалните мрежи“. Очевидно доста съм жертвала дължината на името, ама то само “маркетинг в социалните мрежи” е от типа “последния да затвори вратата”, пък и да включа името си Social Ladybug и да не е толкова постно и така … Разбира се, тук всеки е свободен сам да прецени какво да прави. Истината, е че една седмица след като смених името от “Social Ladybug” на “Social Ladybug – свеж и ефективен маркетинг в социалните мрежи”, Facebook страницата ми беше индексирана на трета страница в Google по ключови думи “маркетинг в социалните мрежи”.

Ако бях написала именно точно тези ключови думи в началото на името”маркетинг в социалните мрежи” вече щях да излизам на първа страница. Но за мен е важно профила ми да изглежда нормално и смислено. Освен това името не е единственият инструмент за SEO.

За сравнение, блогът ми е на осма страница по същите ключови думи. Демек никой няма да стигне до мен, ако разчитах само на него (разбира се и, че блог на 3 месеца живот не може да се очаква супер индексация).

# 2 Използвай къстъмизиран URL линк (Facebook username)

Google индексира url линковете и може да добавиш повече ключови думи.  Аз използвах възможността да включа media marketing и естествено линкът ми не е от кратките, но няма пълно щастие https://www.facebook.com/SocialLbugMediaMarketing. Повече за това как да си промениш URL линка може да прочетеш тук.

# 3 Използвай ключови думи в имената на снимките и видео материалите, които имаш във Facebook страницата ти

Google индексира и табовете (apps) във Facebook страницата ти. По дефиниция имаш таб снимки, който винаги стои на първа позиция. Следващите табове може да ги променяш, подреждаш, добавяш. Стандартно, ботовете не четат снимки и други графични файлове и използват за мета описания заглавията. Така че колкото по-добре описваш снимките, толкова по-добре за SEO-то.

# 4 Употреби ключови думи в About секцията

Секцията About се индексира като meta description, така че използвай максимално 140-те символа, така че да си сигурен, че цялото описание ще бъде индексирано.

SEO-meta-titles-and-descriptions-in-Facebook-page

# 5 Добави адрес и телефон

В много от случаите не ти се струва релевантно да предоставяш телефон и адрес във Facebook страницата ти, но истината е, че трябва да го направиш. Google индексира по-добре страници, които предоставят богата информация за бизнсеса. Адрес и телефон се свързват с понятието местен бизнес, което е стимул за търсачката да те индексира.

# 6 Насочи трафик към Facebook страницата ти

Линкове, които водят до Facebook страницата ти, я представят в добра светлина в алгоритъма на Google. Използвай всяка възможност на сайта ти, блога ти, в e-mail-те ти, в другите профили в социални мрежи да слагаш линк към Facebook страницата.

# 7 Бъди активен и ангажирай феновете си

Активността ти във Facebook се отразява върху индексирането както при търсене в самия Facebook, така и при търсачките. Логично, колкото повече фенове и PTAT (people talking about this) имаш, толкова по-голяма е вероятността да излизаш напред в резултатите от търсене.

Тук искам да подчертая дебело, че ако злоупотребяваш, веднага ще бъдеш санкциониран. Търсех в Google как са индексирани страниците от Facebook на сватбените агенции в България и открих една зависимост. Ако си кръстиш агенцията например “Сватбена агенция Романтични Weddings” 100% ще излизаш в резултатите на търсене в Google с ключови думи “сватбена агенция” и то до първа, втора страница. Идеята е както описах дотук, че имаш повече ключови думи – сватбена агенция, weddings. Първата ти дума е “сватбена”. И разбира се имаше 3 такива резултата, но във Facebook открих и 4-та агенция с подобно име – Сватбена агенция “Temira wedding”.  И си викам що така стана. Алгоритъмът си е алгоритъм, не може едни да ги индексира, други не. После им разгледах профила на тези и разбрах, защо така са ги наказали. Използват един и същ (и то рекламен) пост многократно. Скролваш и скорлваш и все едно и също. После сменят с друг пост, който и той така с многобройно публикуване. Много лошо и пошло изпълнение. Язък за 1115 like-a. Само не разбирам как докарват и някой и друг лайк в цялата тази работа. Най-интересното в случая е, че Google са ги наказали, а не Facebook. Така че, SEO, магарии, да излъжеш системата и за какво …

Bad-usage-of-Facebook-page

# 8 Оптимизирай постовете си с оглед на SEO

Всичко се индексира, включително и постовете, които пускаш. Когато пускаш пост имай едно на ум, че първите 18 символа са като мета описание за търсачките. Естествено, че не може всеки пост да е съобразен с това, а и не трябва. Във времето, постовете губят своята актуалност, така че нямат чак такава тежест. Все пак си мисля, че следващия път като share-ваш нещо на страницата ти, ще се постараеш да включиш и кратък коментар :)

В заключение

Не звучи толкова страшно, нито пък невъзможно за осъществяване, нали?

Сега е твой ред. Разбери дали Facebook страницата ти е индексирана в Google. Въведи целия си адрес в прозореца за търсене и виж дали излизат резултати. Ако няма, то провери по веригата описана по-горе, какво не правиш като хората и го промени.

Мисля, че си заслужава усилието, ако това ще те изстреля в предните резултати от търсене в Google. Всички знаем, че в днешно време всичко се проучва и търси в чичко Google :) ))

Ти как мислиш? Пробвал ли си някои от описаните тактики?