Как да използваш Pinterest – социалната мрежа, която вдъхновява

Ако все още не си посещавал Pinterest, не губи повече време! Това е социалната мрежа, която определено ще те омая. Много важно правило е да не прекаляваш със зяпането в Pinterest. Сложи си ограничение, колко време да отделяш за вдъхновение :)

В световен мащаб Pinterest се налага като една от водещите социални мрежи, които генерират огромен трафик (3то място по генериране на трафик след Facebook и Twitter). В България това още не е факт, но не се заблуждавай българките вече са там и Pin-ват здраво. Очаквам през 2014та да започнат и фирмите по-сериозно да обръщат внимание на тази социална мрежа и тогава наистина ще има какво да се търси, свързано с български стоки и услуги.

Накратко как функционира Pinterest – колекциониране на снимки, качени както от теб самия, така и от всички останали потребители. Всичко, което ти грабва окото може да бъде Pin-нато и така да си го имаш под ръка. Особено валидно е когато търсиш идеи за подаръци, пътувания, какво да сготвиш, декорация, обзавеждане, мода, ресторанти. От тематиката е видно, че женската аудитория преобладава, но това за някои бизнеси е повече от добре дошло. Така, че ако това е твоят таргет и имаш какво да представиш със снимки, просто започни да Pin-ваш. Адски е лесно. Регистрирай се, опознай как функционира социалната мрежа.

Що е то Pin (накратко “бодване с карфица”)?
Pin е снимка с кратко описание, което може да качиш в социалната мрежа. Всеки може да Pin-ва чрез Pin it бутона, да си го изпрати на пощата или просто да го like-не.

Pinit-Pinterest

Pinterest boards
Всички тези снимки са организирани по много проста схема на виртуални дъски /boards/. По тяхното заглавие и Pin-овете може да оцениш дали може да намериш нещо интересно и съответно да follow-ваш конкретни boards и да получаваш нови и свежи идеи.

board-Pinterest

Pinterest News Feed
Всеки ден имаш нови вдъхновяващи и интересни Pins в своя News Feed, така че да си зарибен да продължиш Pin-ването.

NewsFeed-Pinterest

Аз лично много се кефя на Pin it бутона, защото обичам да складирам идеи, които ми харесват или пък информация, която считам за полезна. С тематичните boards в Pinterest имам много добре структурирана, лесно достъпна и визуална информация. Понякога се дразня, че някой читав сайт още не е интегрирал Pin it бутонa.  Но и за това си има цака – сваляш Pin it  за браузера и всичко се нарежда.

Как може да използваш Pinterest за твоя бизнес.

В Pinterest можеш да представиш твоите идеи, продукти и услуги със снимка, кратко описание и линк към твоя сайт. Ще кажеш, до тук добре, и какво от това. Чрез Pinterest можеш да достигнеш безплатно до потенциални клиенти, които се интересуват именно от твоя бизнес. Основна роля в привличането на клиенти и популяризирането на твоя сайт играе Pin цикълът.

Продукт, който е представен в твоя сайт със снимка, на която има Pin it бутон (изисква се предварително инсталиран Pin it app на сайта), може да бъде свободно Pin-нат от всеки, който желае. Твоят Pin (продукт) е вече в Pinterest и започва свой самостоятелен живот. Например – Мария Pin-ва твоя материал, Гергана го вижда в нейния News Feed, защото следва Мария и го Repin-ва, така твоя материал достига до Калина, която решава да прочете повече за теб (твоя материал) и посещава твоя сайт. Така цикълът се затваря. Колкото повече хора Pin-ват и Repin-ват твои неща, толкова повече се увеличава шанса да достигнеш до повече потенциални клиенти, които сами проявяват желание да видят твоя сайт.

Pinterest-Pin-Cycle

 

Единственото, което трябва да правиш, е да представяш своята работа, продукти, услуги достатъчно апетитно и вдъхновяващо и то в твоя сайт, за да завъртиш Pin цикъла. Повечето потребители на мрежата търсят по ключови думи и твоя Pin може да бъде на предна позиция в техните резултати, ако е събрал голям брой Pins. Процесът не става за няколко дни, изисква се ангажираност и повече креативност, но пък си заслужава.

За да успееш в Pinterest, ти трябва ясна стратегия и план. Не участвай, само защото е модерно.

И понеже веднага ти минава мисълта, че тази социална мрежа е само за жени и женски ала бала, то може да се запознаеш с успешния пример на Sony , които използват ефективно Pinterest – Sony Case Study.