Facebook ще третира различно текстови статуси от Профили и Страници

Промените в алгоритъмът на Facebook News Feed

Собствениците на Страници (Pages) ще трябва да положат повече усилия, за да достигнат до своите фенове с поредната промяна, която Facebook направи в алгоритъма, определящ Новините (News Feed) на потребителите.

Текстовите статуси ще се третират по различен начин в зависимост от това дали са генерирани от Страници (Pages) или Профили (Profiles). Според проучването на Facebook, текстовите съобщения, които получаваме от приятели оценяваме по-високо и сме по-активни и за това този тип статуси ще са с висок рейтинг в алгоритъма за News Feed. Същевременно, текстовите статуси от Страници (Pages) не пораждали такъв интерес и за това ще бъдат с по-ниска оценка в алгоритъма, което автоматично води до достигане на все по-малко хора.

 

Какво да правят собствениците на Страници при новите промени?

Добра новина има и тя е че постове, които използват Facebook share-links ще бележат увеличаване на достигнатата аудитория.

В новият алгоритъм високо ще се цени използването на share-link статуси от Страници, а не просто текст с приложен линк. Така че ако използваш по-често този тип постове ще можеш да се радваш на увеличаване на покритието на публикациите ти и на много по-голямо взаимоотношение с твоя бранд като shares, likes, comments.

Класически текстов пост с приложен линк
Text-post-with-link

Share-link пост

Share link post

Както ясно се вижда, share-link постът е много по-грабващ вниманието, по-информативен и заема по-голямa площ в News Feed.

Как се използва share-link?

В полето за статус ъпдейт копираш линка на статията, която искаш да споделиш. Facebook автоматично взима от данните на линка – заглавие, описание и снимка (ако има такава). След което изтриваш линка, който си използвал, тъй като снимката и текстовете са вече линк към материала. Facebook позволява и последващо редактиране на информацията, както и смяна на снимката.

Простичко, ако сайтът ти е добре направен и описанията за заглавие, текст, снимка са четими за Facebook. За тази цел се ползва open graph протокол, с който Facebook работи за описването на така наречените социални обекти.

Допълнителните мета тагове, които трябва да съдържат страниците на сайта са:

  • og:title – заглавие на обекта
  • og:type – тип на обекта
  • og:image – URL на снимка, която представя социалния обект
  • og:url – каноничен URL на обекта, който ще се използва като постоянно ID в социалния обект

Собствениците на WordPress теми могат да прибегнат до плъгини, които помагат с тези технически пречки.

Освен оптимизацията на сайта,  използването на share-links предполага, че материалите ти имат винаги подходяща снимка/картинка, която е с необходимата резолюция и размер (съотношение 1:91:1) и адекватно кратко описание, за да може поста ти да се показва добре във Facebook.

Разбира се, описаните подходи са по-скоро тенденция и не означава, че всеки твой статус трябва да е с share-link и никога да не използваш текстови постове. Много по-важно е каква информация споделяш отколкото как ще я споделиш визуално.