Къде да рекламираш във Facebook – News Feed vs. Right column – Infographic

Когато искаш да постигнеш по-висока познаваемост на бранда си или да засилиш продажбите можеш да прибегнеш до реклама във Facebook. Платеният трафик може да ти помогне много по-бързо да развиеш бизнеса си в социалната мрежа и да си възвърнеш вложената инвестиция.

За това е добре да си наясно какви са стандартните опции – кои са общите неща и с какво се различават. В най-общ план, рекламата ти във Facebook може да бъде на 2 основни места  – в Дясна колона (Right Column) и Новини (News Feed). Дясната колона е стандартна секция за платени съобщения и е добре позната за повечето хора, докато възможностите за реклама в Новини са от по-скоро (макар повече от година) и все още не са така силно използвани.

Facebook-adv-News-Feed-vs-Right-Column1

Както съм показала в Инфограмата на финала е най-добре да тестваме вариантите и да решаваме въз основа на данни, а не само по интуиция. Рекламата има своята цена и тя трябва да бъде оправдана като води до резултати:

CPC (cost per click) – цена на клик – много важен показател, който определя до колко е ценово ефективна рекламата (кампанията ти).

CTR (click through rate) – % на кликове на база виждания/импресии – показател, който показва доколко си подбрал правилно съобщението и таргет групата ти. Потребителите взаимодействат с рекламата само ако ги интересува тематиката, така че може да не е подходящо посланието или да не е насочено към правилните хора.

Conversion rate – % на действие спрямо виждания/импресии (любимият ми показател) – той е валиден ако имаш форма за регистрация/заявка. Това е най-истинският показател, тъй като илюстрира колко потенциални/реални клиенти си привлякъл.

Резултатите от кампанията се влияят и от какво точно рекламираш. Ако искаш просто популяризиране на страницата и събиране на Likes, то рекламата в News Feed ще покаже много добри резултати. Докато чисто търговско съобщение или информация за семинар може да се възприема по-добре в Right column секцията.

За целите на сравнението, в приложената инфограма съм разгледала случая когато и на двете места се използва стандартна реклама. В News Feed имаш много повече възможности за различен тип реклама, като промотиране на цяла галерия, стара публикация, дори видео. Също така може да избереш дали да се вижда рекламата в мобилната или в десктоп версия.