Как да привлека фенове за моята Facebook страница

Най-често задаваният въпрос е как да увелича феновете на страницата си. За мен по-точният въпрос е как да привлека моите потенциални клиенти към Facebook страницата ми. Дори да събереш хиляди фенове не можеш да използваш тази страница за търговски цели, ако те не се интересуват от твоите продукти и/или услуги. За това фокусът трябва да бъде към твоите потенциални клиенти, а не случайни фенове.

# Направи фен страницата максимално видима и лесно достъпна

Най-простичките неща работят най-добре. Изведи на видимо място линкове и/или иконки за “последвай ме”, които да сочат към Facebook страницата. Силно въздействие има и Facebook Like/Fan box, който показва с малки снимки, кои са нашите фенове. Така всеки, който посети сайта ни може да открие сред своите приятели фенове на нашата страница  и да почувства нашия бранд по-близък до себе си.

Колкото по-видимо е сложена информацията как да ни намерят в социалните мрежи, толкова повече хора ще ни последват в тях.

Някой ще попита, защо да го правя след като потенциалния/реален клиент вече е на моя сайт? Защо да го пренасочвам и разсейвам в други платформи? На пръв поглед изглежда, че все едно умишлено разпиляваме своите клиенти, но при втори прочит можем да видим, че ние им предоставяме възможност да общуват с нас в среда, която е позната за тях, която харесват и най-вече редовно проверяват. Новини за нашия бранд могат да достигат до потенциалния ни клиент в пъти повече чрез Facebook, отколкото да разчитаме, че този човек отново ще се върне на нашия сайт.

Връзките между сайта/блога ни и социалните мрежи, в които присъстваме не трябва да са еднопосочни, а взаимосвързани. Всеки човек се чувства добре в различни социални мрежи и е добре да му предоставим възможност за избор, къде да общува с нас.

# Публикувай постове, които да грабват вниманието и да предизвикват действие

Общувайки с феновете по начин, който да ги накара да харесват, коментират и споделят, автоматично се увеличава аудиторията, до която достигат нашите послания. Силата на социалните мрежи е именно в желанието на хората да споделят и лавинообразно да се предава информацията. Усилията, които ще инвестираме в създаването на това съдържание, което да привлича хората е важно не само за увеличаване на фен базата, а и за това да си осигурим достигане до голяма част от текущите ни фенове.

Facebook използва алгоритъм, с който определя кои постове да достигнат в Новините на всеки един потребител. Алгоритъмът е базиран на 3 основни величини:

  • Афинитет (affinity) – дали има близка връзка между бранда и феновете; Индикатори за това са действия като: споделяне, харесване, коментиране, кликане и съобщение;
  • Тежест (weight) – всяко действие има различно ниво на тежест – коментарът има по-голяма тежест спрямо само харесване;
  • Oстаряване (time decay) – колкото е по-нова публикацията, толкова е по-ценна и обратното; Идеята е да се стимулира генериране на ново съдържание;

На базата на тези параметри, ако публикуваш редовно ново съдържание, което да предизвиква коментари, то най-вероятно ще достигаш до по-голяма част от твоите фенове и си гарантираш аудитория за твоите търговски послания. Съответно, ако имаш много фенове, но те не се интересуват от теб и не извършват каквато и да било интеракция с твоя бранд, те няма да видят твоите послания.

# Използвай снимки, видео, не просто текстови статуси

Дори да сме си осигурили място в Новините на нашите фенове, това още не означава, че посланието ни е достигнало до тях. Всеки ден се генерират безкрайно много съобщения във Facebook и да ни забележат не е лека задача. За това е добре да бъдем креативни и свежи. Използването на визуални помощни средства помага по няколко направления:

  • снимките и видеото са много по-привличащи вниманието и хората по-лесно ги разбират и запомнят (все едно да използваш реклама на половин страница, вместо текстово каре)
  • снимките и видеото заемат по-голяма площ в news feed-a (като да си заемеш по-голяма търговска площ в магазин)

# Приканвай хората към действие

Припомни да те следват в социалните мрежи. Помоли да коментират твой пост или да го споделят. Колкото повече стимулираш клиентите да взаимодействат с твоя бранд, то толкова по-лесно ще бъде общуването ви.

# Експериментирай. Никой не знае какво ще работи за теб най-добре

Facebook е социална мрежа, където хората определят какво и как да се случва. За това никой не може да каже правилната формула. При всеки бранд/бизнес е съвсем различно. Експериментирай и следи статистиките, които ти предоставя Facebook Insights. Само така ще намериш правилната стратегия за теб.