Как да развия бизнеса си чрез социалните мрежи?

Нашият успех в социалните мрежи зависи от готовността и ангажираността, които сме готови да инвестираме. Всеки бизнес може да развие нов канал за продажба чрез Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest и т.н., ако създаде дългосрочни отношения със своите фенове/последователи. Всичко това обаче, няма да се случи с магическа пръчка, а ще бъде плод на много работа и усилия.

Най-важните съставки за успеха са създаване на качествено съдържание, поддържане на ангажираност с аудиториятаизграждане на доверие и постоянство в посланията и визията на бранда ни. Една обърната пирамида, която поставя клиентите и общуването с тях на преден план, а не толкова нашия бранд и нашите продукти.

Key-success-factors

# Създаване на качествено съдържание, което да бъде полезно за нашите клиенти/фенове

Качественото съдържание е единственото, което може да накара хората да се връщат на твоята страница, сайт и да те следват в социалните мрежи. Колкото повече информация предоставяш на своите потенциални клиенти и ги обучаваш, толкова повече, те ще се чувстват добре и ще ценят твоите услуги/продукти. На кратко ще им продаваш по-лесно.

Социалните мрежи е именно мястото където може да разкриеш повече неща от кухнята за твоя бизнес и да позволиш да те опознаят. Хората искат да общуват с хора, не просто с фирми и брандове.

Каква по-детайлна информация за твоя бизнес има нужда да бъде разяснена от гледна точка на клиентите и потенциалните такива може лесно да се събере от самите служителите на фирмата.

  • Търговците, които се виждат с потенциалните клиенти всеки ден. Всички въпроси, които им се задават са добър изходен материал за обсъждане в сайта и съответно в социалните мрежи.
  • Служителите, отговарящи за поддръжка и/или обслужване на клиентите. Всички питания, които идват от клиентите също мога да бъдат разяснявани в сайта и в профилите ни в социалните мрежи

Материалите, които ще се подготвят и които ще бъдат дискутирани в социалните мрежи могат да помогнат не само на реалните/потенциални клиенти, но и на служителите на фирмата да бъдат по-добре подготвени и да бъдат успешни търговци.

Информацията трябва да бъде представяна от гледна точка на това какво им е полезно и интересно на реалните/потенциалните клиенти, а не какво искаме ние да им кажем (т.е. да не си преразкажем просто рекламното послание).

Всяка социална мрежа има различен подход на общуване, възможности и ограничения и е добре да адаптираме нашите послания за всяка отделно. Пълните и изчерпателни публикации се поместват в отделна секция в сайта или в блог, а в социалните мрежи се насочва вниманието към тях.

Също така трябва да се внимава да се публикува различен тип информация в профилите в социалните мрежи, за да не се превърнем в досадници. Facebook страницата ни не трябва да заприличва на Q&A, защото ще изгубим и последния си фен.

# Изграждане на доверие, постоянство в отношенията

Един път изградени отношения на доверие, че желаеш да помогнеш на своите клиенти, не просто да им пробуташ ненужен продукт, то ти ще ги имаш на своя страна и те ще ти помогнат да продаваш повече и по-лесно. За това  публикуването на съдържание в социалните мрежи е много отговорна задача, а не еднократно действие. Една кампания може да събере фенове, но без да има дългосрочни отношения с тях, нищо не се случва за твоя бизнес.

# Стимулиране на ангажираността на феновете – да харесват, коментират и споделят

Ангажираността на феновете в социалните мрежи е от съществено значение за успеха на бизнеса в тези комуникационни канали. Голямата фен база не върши никаква работа, ако не достигат посланията ни до нея. За да се случи това, трябва да ги накараме да са ангажирани с нашата страница – да споделят, харесват и коментират. Всички платформи трябва да са взаимосвързани една към друга – сайт, блог, Facebook профил, LinkedIn профил и др. и да бъде максимално лесно за всеки да ги споделя, следва и коментира.

# Консистентност на визията ни и на посланията ни

Брандът трябва да бъде представен във всички социални мрежи и извън тях с една и съща визия и да се поддържа постоянно актуална информация за промоции, кампании и др.  По този начин брандът ще бъде запомнен и в последствие лесно разпознат в различните социални мрежи.