4 стъпки преди да създадеш профил във Facebook

Много често се захващаме с най-видимото и най-лесното преди да сме си направили план за действие. Импулсивно създаваме страница, в която публикуваме няколко поста/снимки, приканваме всички приятели, роднини, колеги, за които се сетим да харесат страницата ни и след това всичко замира. Успешната Facebook страница изисква постоянна грижа и усилие, а за това трябва да се отделят ресурси – време и човек, който да бъде пряко ангажиран и отговорен.

Стъпките, които предшестват създаването на Facebook бизнес страница са:

 1. Проучване и анализ на конкурентите
 2. Проучване и анализ на феновете на конкурентите
 3. Стратегия за развитие
 4. План за действие

Буквално да си подготвиш домашното преди да си се появил в онлайн среда и само да остане технически да регистрираш страницата и да започнеш.

Това е важно, защото докато събираш информацията за конкурентите и техните фенове е най-лесно да определиш ти как искаш да изглеждаш и да имаш по-реална представа какво може да се постигне.

# Проучване и анализ на конкурентите

Познавайки добре конкурентите в офлайн среда, лесно може да провериш, които от тях присъстват вече във Facebook. Разгледай техните страници и открий:

 • колко фенове са събрали
 • до колко са активни
 • какъв тип информация публикуват (промоции, образователни материали, използват ли други източници на информация)
 • какъв език използват “формален/неформален”
 • качват ли снимки, видео материали или само текстови съобщения
 • използват ли постове, които да стимулират феновете да бъдат активни, да коментират, да like-ват и share-ват
 • достъпна ли е стената за феновете или е затворена

Напълно възможно е да не намериш лесно конкурентите или пък да си пръв за твоята категория. Тогава разгледай страници на бизнеси като твоя извън България.

Търсенето име по име предполага, че знаеш предварително какво търсиш. За да имаш по-цялостна картина на присъствието на конкуренцията във Facebook можеш да използваш търсене от вида:

TYPE OF BUSINESS in LOCATION /ТИП БИЗНЕС в НАСЕЛЕНО МЯСТО

Italian_restaurants_sofia1

Когато говорим за проучване във Facebook, най-силният инструмент е семантичната търсачка Facebook graph search. Стандартно тя се ползва за търсене на музика, филми, снимки на наши приятели или страници, които харесват.

graph-search

За целите на маркетинга се ползват заявки за търсене от вида – Pages liked by people who like “PAGE NAME” или Interests of people who like “PAGE NAME”. Всеки потребител на Facebook, който поддържа профил (Profile) и настройките му за език са на английски има достъп до търсачката. Така наречените бизнес страници (Pages) нямат възможност да ползват директно graph search, но могат да се правят заявки през профил.

favorite_interests

По-интересна информация се намира чрез използването на различни подхода при заявките за търсене като:

TYPE OF BUSINESS in LOCATION visited by people who like PAGE NAME/ТИП БИЗНЕС в НАСЕЛЕНО МЯСТО посещaвани от хора, които харесват ИМЕ НА СТРАНИЦА

Pages liked by people who like PAGE NAME and PAGE NAME/ Страници, харесани от хора, които харесват ИМЕ НА СТРАНИЦА и ИМЕ НА СТРАНИЦА

# Проучване и анализ на фенове на конкурентите

Полезно е да се опознаят феновете на конкурентите – какво харесват, кои магазини посещават и т.н., за да прецениш какви послания може да ги привлече или пък да откриеш, че това не са хората, които търсиш и да намериш нова ниша.

Отново инструментът е Facebook graph search. Важно уточнение е, че данните при търсенето излизат и на база какво са споделили публично като информация твои приятели, тъй като ползваш търсене през “профил”, а не през “страница”. Така че, може да няма никакви данни или да са леко изкривени. Добре е да се направи сравнение на резултати от заявките във Facebook graph search направени през профили на хора, с различни контакти. Като цяло, колкото и малко и неточни данни да се получат са много по-добре от пълната липса на такива.

Подходящи заявките за анализ на феновете са:

Pages liked by people who like PAGE NAME/ Страници харесвани от хора, които харесват ИМЕ НА СТРАНИЦА

Pages liked by people who like PAGE NAME and PAGE NAME/ Страници харесвани от хора, които харесват ИМЕ НА СТРАНИЦА и ИМЕ НА СТРАНИЦА

spaggo-300x226

Тук могат да се правят много заигравки от вида: предпочитани музика, филми, игри от хора харесващи ИМЕ НА СТРАНИЦА

Favorite interests/movies/mucis/games of people who like PAGE NAME

music_spaggo-300x231

Интересни резултати могат да се получат и през заявката Pages liked by “Name” – кои страници харесва фен на твой конкурент, който е влиятелен в твоята ниша.

# Стратегия за развитие на присъствието ти във Facebook

Информацията, която си събрал от проучването на конкурентите се използва именно, за да си изградиш своя стратегия за присъствие:
– да бъдеш като свой конкурент, копирайки стратегията му и опитвайки се да бъдеш още по-добър от него
– да бъдеш тотално различен и да правиш, това което другите не правят

При всички случаи, присъствието във Facebook задължително трябва да отговаря на цялостната маркетинговата стратегия на компанията, ако има такава.

# План за действие

След като имаш ясна представа каква стратегия ще следваш, много лесно може да определиш:

 • Тип информация, която ще се споделя
  Например една туристическа агенция може да публикува информация само за офертите, които предлага и снимки от дестинациите, в които оперира или да предоставя интересни материали за – топ забележителности, които един турист може да посети; с какво е известна местността; кои са популярните заведения, ресторанти, кафенета и т.н.
 • Честота на публикуване
  В зависимост от капацитета, с който разполагаш може да избереш: ежедневно, седмично, 2 пъти в седмицата, месечно. Добре е да имаш ясен план, за да може да поддържаш този ритъм.
 • Параметри, които ще следиш – брой фенове, брой регистрации (ако има приложения), активност, до каква аудитория се достига и т.н.
 • Следене на прогреса – на дневна, седмична или месечна база

Тези показатели могат да се променят в процеса на работа. Важното е да се следят редовно, за да се види какво сработва и какво не в твоя случай.