Какво е social media marketing и има ли почва у нас?

Все повече хора разчитат на социалните мрежи да се информират, да са в крак с времето, да поддържат контакт с близки, приятели, бизнес партньори или просто да споделят, това което ги вълнува. (Протестите от това лято ясно показаха, че Facebook и Twitter са едни от малкото достоверни източници на информация в България).

И колкото повече социалните мрежи се населяват, то толкова по-трудно става за бизнеса да достигне до “златните си кокошчици” (a.k.a. клиентите) чрез традиционните медии. Странни хора – изключват телевизора, не купуват вестници и списания, не слушат радио (или просто превключват като дойде време за рекламите).

А сред малкото клиенти, които са успели да зарибят, все повече се намират многознайковци – информирани, изискващи и най-лошото – оплакващи се в голямото пространство, наречено Интернет, така че всички да разберат, че са недоволни.

Тази картинка може да бъде и доста различна, ако стимулираш именно клиентите ти да развиват твоя бизнес. Как? Много просто.

Ти (твоят бизнес) трябва да отидеш при клиентите, на мястото, където се чувстват най-добре и сигурни. Позволи им да те опознаят, да бъдат още по-добре информирани, да бъдат специални и да общуват с теб.

5 важни стъпки към целта

  • Дигитална платформа на твоя бизнес – разработи сайт, блог, където да предоставяш подробна информация за теб, твоя бизнес, продукти/услуги и да публикуваш образователни материали, които да грабват вниманието на твоите клиенти.
  • Присъствай в социалните мрежи, там където са твоите клиенти. Проследи къде може да ги намериш – Facebook, LinkedIn, Twitter, Pinterest, Google+
  • Позволи им лесно да споделят и дай възможност за бърза обратна връзка.
  • Изгради доверие между теб и твоите фенове в социалните мрежи.
  • Помоли ги да говорят за теб, да те препоръчат в социалните мрежи.

Най-силният аргумент за покупка и до ден днешен е “препоръка от приятел”. Това е и най-голямата сила на социалните мрежи. Отваряш страница на непозната за теб фирма и се чудиш да ползваш ли точно техните услуги или не и в този момент виждаш снимките на твои приятели, които са харесали тази страница (фирма). Веднага си казваш “Ооо щом те ги ползват, какво повече го мисля”.

И ако все още си песимист и считаш, че продаването през социалните мрежи в България е мит, то ще ти споделя, че си купувам прясно мляко за детето през страница във Facebook и ми го носят с доставка до врата (вкусът на това мляко, няма нищо общо с това, от магазина). И как се спрях на него? Видях мои приятели да пазаруват от там  ))

И на финала, една малка уговорка.

Всичко това работи ако си инвестирал доста в бизнеса си – качествени продукти/услуги, обслужване на ниво, учтив и информиран персонал. Ако нямаш това за старт, по-добре не се хаби. Социалните мрежи могат направо да ти навредят  )) Хората обожават да споделят “кофти истории”.