За менЗдравей,
Аз съм Мария Гулишева.

Консултант съм в най-динамичната сфера на маркетинга – в социалните мрежи Facebook, Twitter, Pinterest, Google+ и LinkedIn.

Създадох този блог, защото познавам силата на социалните мрежи за маркетинг цели, но и от опит знам колко погрешно могат да се използват.

В блога описвам добри практики, често срещани грешки и разбира се всичко ново от света на социалните мрежи. А новости, бол. Всяка една социална мрежа се развива, променя правилата, дизайна, функционалностите и какво ли още не …

Сигурно се чудиш откъде идва името Social Ladybug. Калинката (ladybug) е много приятно и симпатично животинче. Идва при теб за малко и си отива, за където е тръгнала.

Общуването в социалните мрежи е аналогично. Всеки ще ти се зарадва, ако му предложиш нещо интересно и симпатично и не си натрапчив 🙂 Така ще имаш фенове и последователи в социалните мрежи и ще можеш да общуваш с тях дълго време.

Надявам се тук  да намериш полезни и практични съвети, които да приложиш в маркетинга на твоя бизнес в социалните мрежи.

Сега да разкажа малко и за мен самата.

Имам прекрасно семейство. Съпругът ми Иван много ме подкрепя и разбира. Да, да, класическа двойка сме – Иванчо и Марийка 🙂 Без него нямаше да стигна до тук. Постоянно го тормозя да ми помага за всякакви технически проблемчета, които срещам. Иван е и моят коректив, който често ме изважда от руслото на корпоративния, професионален, терминологичен и скучен изказ … А на мен хич не ми е лесно, след толкова години работа именно в такава среда. Да не говорим, че съм човек на числата и анализите. Суховато, ама върши работа 😉

С Иван имаме прекрасен син. Малкият Стамен е моето вдъхновение в работата и живота.  Той е много чаровен, винаги готов да раздава усмивки и мнооого палав. Да ни е жив и здрав! Мисля, че само една майка може да ме разбере колко креативен, търпелив и упорит трябва да бъдеш, за да накараш едно дете да прави това, което ти искаш 🙂 Той ме научи на няколко много важни урока – да изживявам всеки миг с пълното си сърце и душа и да се радвам на дребните неща в живота.

My Family
Кордопуловата къща в гр. Мелник

Обичам да съм сред природата. Фен съм на динамичните планински преходи. Колкото по-труден и интересен е маршрутът, толкова по-добре. На такива трудно достъпни места, наистина можеш да усетиш величеството на природата и да се насладиш на уникални гледки.

Мария Гулишева извън офиса

Пътуванията до нестандартни местенца в България и чужбина също много ми допадат. Където и да се намираме, едно е ясно – изръчкват се всички възможни места и забележителности в района. Няма два еднакви дена. Често след почивката имам нужда от малко почивка :). За щастие в социалните мрежи винаги има толкова много нови неща за четене и прилагане, че бързо се гмуркам в дълбоките води и забравям, че съм била изморена.

В професионален план имам много години в маркетинг комуникациите и по-специално в медиа планирането. Занимавала съм се с медиа планиране на всички медии – телевизия, външна реклама, радио, преса и интернет.

Знам колко са огромни разликите между това да можеш да измерваш ефекта на маркетинг усилията, които влагаш и това да не можеш, както е при по-голяма част от класическите медии. Да не говорим за размерите на бюджетите. В социалните мрежи, почти всичко е измеримо и решенията ти могат да са базирани на реални данни.

Именно за това се насочих към маркетинга в социалните мрежи. Те дават огромна свобода и големи възможности за развитие на бизнеса. С малко повече усилия и малък бюджет всяка фирма може да се развие неимоверно.

Повече за професионалната ми кариера може да видиш в LinkedIn профила ми.